Terence Kongolo was afgelopen zomer verrassend onderdeel van de WK-selectie van Oranje, maar lijkt dit jaar voorbijgestreefd door teamgenoot Sven van Beek.

"Ik vind zelf ook dat Sven iets verder is in zijn spel. Ik kan qua voetbal en felheid veel van hem leren, we houden elkaar scherp", zegt de Feyenoorder over zijn kompaan in het centrum van de verdediging tegen NU.nl.

Kongolo begrijpt dan ook dat Van Beek dit seizoen wel even in de plannen van bondscoach Guus Hiddink voorkwam, terwijl hij zelf met twee interlands op zak nog geen deel uitmaakte van de voorselectie.

"Ik kan veel beter en vind het terecht dat ik niet word geselecteerd. Ik probeer alles uit mezelf te halen om het ook te verdienen. Ik werk hard om me te blijven ontwikkelen en mijn basisplaats bij Feyenoord te behouden."

Zijn coach Fred Rutten vindt dat Kongolo wel iets positiever over zichzelf mag zijn. "Natuurlijk zijn er onderdelen die beter kunnen, maar hij kan veel dingen goed en moet zichzelf geen negatief zelfbeeld aanpraten. Hij is 21 en draait mee in de top van Nederland."

Goede race

Feyenoord kende een moeilijke periode na de winterstop, maar is met vier zeges op rij bezig aan een goede serie die zondag bij Willem II een vervolg kan krijgen. "We hebben een goede race neergezet en moeten deze lijn doortrekken", zegt Kongolo.

De derde plaats en daarmee een rechtstreeks ticket voor voorronde Europa League is met zeven punten voorsprong op AZ volgens Kongolo nog niet helemaal zeker, al versloeg Feyenoord de concurrent afgelopen weekend in Alkmaar met 4-1.

"Er was een ontspannen sfeer deze week na zo'n uitslag, maar dit was pas een eerste stap. We moeten nog meer safe zijn voor de derde plek en het niet meer uit handen geven. We focussen ons daarop en als dat binnen is, kunnen we misschien nog druk houden op plaats twee", doelt Kongolo op Ajax, dat zes punten meer heeft in de strijd om voorrondes Champions League met nog vijf duels te gaan.

Feyenoord moet volgend seizoen weer om de titel strijden met de komst van Dirk Kuijt en het doorschuiven van Giovanni van Bronckhorst van assistent naar hoofdcoach. "Kuijt is een goede speler die jonge jongens goed kan begeleiden. Van Bronckhorst heeft een goede band met de spelers en is een goede trainer. Waarom? Door zijn karakter. Hij is heel relaxed en ontspannen, eerlijk en straight."