Manchester United-trainer Louis van Gaal kan zondag nog niet beschikken over aanvaller Robin van Persie in de stadsderby tegen Manchester City.

Van Persie hervatte woensdag de groepstraining bij United, maar is nog niet fit genoeg om te spelen in het belangrijke duel met City.

"Hij traint weer en dat is een pluspunt, maar hij heeft maar twee dagen vol mee kunnen trainen en vandaag had hij rust. Dat lijkt mij niet genoeg om te kunnen spelen", aldus Van Gaal vrijdag op de persconferentie.

De 31-jarige Van Persie raakte op 21 februari in het uitduel met Swansea City geblesseerd aan zijn enkel. De eerste diagnose was dat hij er zeker twee weken uit zou liggen, maar de Rotterdammer moest zijn rentree een aantal keer uitstellen.

Eind maart hervatte de oud-Feyenoorder de looptraining bij de ploeg van coach Van Gaal.

De inzetbaarheid van de verdedigers Luke Shaw en Chris Smalling is nog twijfelachtig.

Manchester United staat derde in de Premier League, met een punt voorsprong op nummer vier Manchester City.

Droom

"Een wedstrijd tussen twee lokale rivalen is altijd speciaal", zei Van Gaal. "Natuurlijk droom ik van een zege op City. Dat doen alle spelers ook."

De Nederlandse oefenmeester wilde nog niets zeggen over zijn opstelling. "Never change a winning team is een Engelse uitdrukking, maar ik heb altijd mijn ogen open."

"Je moet naar de kwaliteiten van de tegenstander kijken en vervolgens samen met je staf een beslissing nemen. Never change a winning team gaat dus niet altijd op."

"Als we winnen dan hebben we die derde plek binnen handbereik en maanden geleden had niemand gedacht dat ons dat zou lukken, behalve ik zelf natuurlijk.''