Fred Rutten is er niet blij mee dat zijn selectie richting de uitwedstrijd tegen Willem II van zondag kan worden afgeleid door de bekendmaking dat Dirk Kuijt volgend seizoen naar Feyenoord komt.

"Ik vind het heel vervelend, omdat het afleidt van waar wij nu mee bezig zijn. Het is niet heel erg verstandig, maar ik weet ook wel dat er geen geheimen in het voetbal zijn", aldus de trainer van de Rotterdammers op een persconferentie.

Toch denkt Rutten dat zijn spelers niet van slag raken in de jacht op de derde plek, die rechtstreekse plaatsing voor de voorronde van de Europa League oplevert. "Bij grote clubs hoort reuring. Spelers die uit de opleiding komen, weten dat het inherent aan Feyenoord is."

"En het kan ook een positief effect hebben en spelers heel erg motiveren. Dat ze denken: Kuijt komt, maar wacht even, ik ben er ook nog. Dat probeer ik erin te brengen."

Rutten benadrukt dat het voor zijn naderende vertrek bij Feyenoord niet had uitgemaakt of de komst van Kuijt eerder was afgehandeld. "Het was toen al min of meer bekend dat hij zou komen. Bovendien kijk ik nooit terug, maar altijd naar de toekomst. Anders word ik een zuur mens."

De eenmalig international vindt het desondanks een goede zaak voor Feyenoord dat Kuijt terugkeert naar De Kuip. "Het blijft natuurlijk een heel mooi moment voor het Legioen. Feyenoord is gezond en dan moeten ze volgend seizoen weer meedoen om de titel."

Twente

Vrijdag kreeg Rutten ook te horen dat zijn oude club FC Twente opnieuw drie punten in mindering krijgt vanwege het financiële wanbeleid.

"Dat doet wel wat met mij omdat ik alles aan die club te danken heb. Als ik de berichten mag geloven, stort het in elkaar en dat doet wel zeer. Al was dit voor velen waarschijnlijk niet zo onverwacht."

Op de vraag of Rutten aan de slag wil als technisch directeur bij Twente gaf hij geen antwoord. "Ik houd me met Feyenoord bezig. Ik krijg hier een behoorlijke beloning en dan kan ik niet bezig zijn met andere zaken. We willen graag Feyenoord zo hoog mogelijk laten eindigen en dat is het belangrijkste."

Joris Mathijsen en Khalid Boulahrouz zitten zondag mogelijk niet in zijn selectie voor het duel bij Willem II. Mathijsen trainde vrijdag wel mee, maar heeft wat spierklachten. Boulahrouz heeft al langere tijd last van zijn knie.

Vertrouwen

Rutten rekent erop dat Feyenoord in Tilburg net zo goed voor de dag komt als bij de laatste vier wedstrijden, die tegen AZ, PSV, FC Dordrecht en NAC Breda allemaal een zege opleverden. "Die 4-1 zege op AZ heeft veel vertrouwen gegeven, maar dat hadden we al."

Feyenoord heeft door die winstpartij de derde plek vrij stevig in handen met zeven punten meer dan de Alkmaarders. De tweede plek van Ajax, die recht geeft op voorronde Champions League, lonkt zelfs nog gezien de achterstand van zes punten met nog vijf duels voor de boeg.

"We staan er wel goed op en zijn nog heel fris, maar moeten ons steeds realiseren dat de eerstvolgende wedstrijd het belangrijkste is. Het is zaak dat we zo snel mogelijk die derde plek innemen en dan zien we wel wat er gebeurt."