Dirk Kuijt keert komende zomer definitief terug bij Feyenoord. De 34-jarige aanvaller tekent een eenjarig contract bij de Rotterdammers en komt na dit seizoen transfervrij over van Fenerbahçe, zo bevestigt de Rotterdamse club.

"Het is echt een afsluiting van negen mooie jaren in het buitenland. Ik heb hier in Turkije drie prachtige seizoenen beleefd en alles gewonnen wat er te winnen was", zegt Kuijt op de website van Feyenoord.

"Het is nu een mooi moment om terug te keren. Ik ben topfit en voel een grote drive om van mijn periode in De Kuip een groot succes te maken. Hopelijk met één verschil ten aanzien van mijn eerste periode. Ik wil nu echt een prijs winnen."

Kuijt groeide tussen 2003 en 2006 uit tot een publiekslieveling bij Feyenoord.

De Katwijker speelde daarna jarenlang voor Liverpool en stapte in 2012 over naar Fenerbahçe, de Turkse club waarmee hij vorig jaar zijn eerste landstitel vierde.

Fotoserie: De eerste jaren van Kuijt bij Feyenoord

Vijf jaar Kuijt bij Feyenoord in beeld

Dirk Kuijt kondigde woensdag aan te stoppen als voetballer. Een fotoserie van de periodes van de 36-jarige aanvaller bij Feyenoord. © ANP
De eerste periode van Kuijt bij Feyenoord was van 2003 tot 2006. © ANP
Kuijt kwam over van FC Utrecht. © ANP
Door zijn doelpunten en werklust groeide Kuijt snel uit tot publiekslieveling. © ANP
Prijzen zaten er niet in, zoals Kuijt ook in 2005 en 2006 geen zilverwerk veroverde met Feyenoord. © ANP
Met Salomon Kalou vormde de Katwijker een sterk duo. © ANP
In 2005 zegevierde Kuijt met Feyenoord op bezoek bij Ajax. © ANP
Kuijt werd almaar populairder in De Kuip. © ANP
Met een jonge Ron Vlaar, in 2006. © ANP
Een aangeslagen Kuijt, na de nederlaag van Feyenoord tegen Ajax in de play-offs. © ANP
De 34-jarige Katwijker keerde in 2015 na negen jaar terug in De Kuip. © ProShots
Zijn eerste seizoen kende pieken en dalen. Zo verloor Feyenoord zeven competitieduels op rij. © ProShots
Het teleurstellende seizoen in de competitie werd echter voor een deel goedgemaakt met het winnen van de KNVB-beker. © ANP
In de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de zomer van 2016 moesten Kuijt en Feyenoord echter hun meerdere erkennen in PSV. © ANP
Zijn tweede en laatste seizoen bij Feyenoord verliep uitstekend. Kuijt was niet altijd zeker van een basisplek, maar was wel van grote waarde. © Proshots
Hij maakte zijn honderdvijftigste Eredivisietreffer en zijn honderdste doelpunt voor Feyenoord. © ProShots
Kuijt kreeg echter geen basisplek in de eerste kampioenswedstrijd tegen Excelsior, die bovendien met 3-0 werd verloren. © ANP
De vrouw van Dirk Kuijt, Gertrude, en hun zoontje verlaten diep teleurgesteld het Excelsior-stadion. © ProShots
Een week later maakte Feyenoord die nederlaag goed. Kuijt maakte een hattrick tegen Heracles en bezorgde zijn ploeg de eerste landstitel sinds 1999. © ANP
Zo kwam er een mooi einde aan de imposante spelersloopbaan van Kuijt. © ANP

Kuijt zette vorig jaar een punt achter zijn interlandcarrière.

Guidetti

De 104-voudig international hoopt dat Feyenoord er ook in slaagt John Guidetti aan te trekken.

"Hij heeft aangetoond een echte Feyenoord-speler te zijn. Net als ik had hij heel snel een klik met de fans", zegt Kuijt in het AD.

"Om eerlijk te zijn, ben ik hem na Feyenoord een beetje uit het oog verloren, omdat hij bij Manchester City niet veel speelde en de Schotse competitie met Celtic in Turkije moeilijk was te volgen. Maar als hij de fitheid en kwaliteit kan leveren die hij destijds had, dan is hij een enorme aanwinst."

Clasie

Kuijt wil spelers als Jordy Clasie, Lex Immers, Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena overtuigen te blijven bij Feyenoord.

''Ik ga Clasie zeker bellen en ik hoop dat de andere jongens ook blijven, omdat dit de kans op succes vele malen groter maakt", laat de aanvaller optekenen in De Telegraaf.

Kuijt droomt van het winnen van de landstitel. "Maar je moet nooit uitspreken dat je kampioen wilt worden. Dat moet je op het veld laten zien. Financieel is er nog een achterstand op Ajax en PSV, maar dat neemt niet weg dat er op het veld heel veel kwaliteit aanwezig is."

"We hebben een elftal dat bovenin moet kunnen meedraaien. Dat is de reden dat ik terug kom. Niet om iedereen weer eens te zien."

Risico

Kuijt beseft dat de verwachtingen rond zijn terugkeer hooggespannen zijn. ''Natuurlijk is het voor een speler die zo lang in het buitenland heeft gespeeld altijd een risico om terug te komen."

"De verwachtingen zijn hoog, maar ik heb voor mezelf het gevoel dat ik de uitdaging wil aangaan, omdat ik in mezelf, het team en de doelstellingen van Feyenoord geloof.''

De Katwijker heeft aan de clubleiding geen garanties gevraagd. ''Ik ken de situatie van Feyenoord, dat de afgelopen jaren zijn financiële problemen heeft gekend, maar hard op weg is om weer gezond te worden."

"Door de jeugd gedwongen naar voren te schuiven, heeft de club een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Ik heb niet met Feyenoord gesproken van: ik wil dit en ik wil dat. Maar ik hoop dat er zo'n sterk mogelijk elftal staat."