De licentiecommissie van de KNVB heeft FC Twente opnieuw bestraft met drie punten aftrek omdat de club zich niet heeft gehouden aan het plan van aanpak voor financieel herstel.

Dat maakte FC Twente vrijdag bekend op de clubsite. De Tukkers moesten in maart om dezelfde reden al drie punten inleveren.

"Heel pijnlijk en vervelend dat we opnieuw een straf van drie punten in mindering hebben gekregen", aldus directeur Gerald van den Belt.

"Tegelijkertijd is het niet onverwacht gezien de te ambitieuze normstellingen in het huidige plan van aanpak, dat in mei 2014 is ingediend."

Door de nieuwe straf zakt FC Twente naar de elfde plaats in de eredivisie, op elf punten van een plek die sowieso leidt tot deelname aan de play-offs om een ticket voor de Europa League.

Licentie

De Tukkers stelden al een nieuw plan van aanpak samen, dat voor meer lucht moet zorgen omdat er langer de tijd wordt uitgetrokken voor financieel herstel.

"Dat neemt niet weg dat ook dit plan zeer strakke taakstellingen heeft. Die moeten we koste wat kost naleven, we kunnen ons niet opnieuw een misstap veroorloven", zegt Van den Belt.

FC Twente kreeg vóór de eerste puntenstraf al een publieke waarschuwing en Van den Belt realiseert zich dat zijn club aan het einde van het 'straftraject' zit.

"Bij een volgende misstap komt onze licentie serieus in gevaar. Ook daarom is het goed dat we een nieuw plan van aanpak hebben geschreven en dit, na controle van de accountant, inmiddels hebben ingediend."

Bezuinigingsoperatie

FC Twente kondigde in maart al een grote bezuinigingsoperatie aan. Zo maakte de landskampioen van 2010 bekend Jong FC Twente terug te trekken uit de Jupiler League.

De bezuinigingen zijn nu verder ingevuld en treffen voornamelijk het "voetbalbedrijf". "Naast de aangekondigde gevolgen voor Jong FC Twente en Vrouwenvoetbal en het snijden in spelerskosten, stoppen we met de afdeling profscouting", vertelt Van den Belt. "De trainersstaf en de nieuw te benoemen technisch directeur krijgen op het gebied van scouting een belangrijke rol."

"Verder gaan we de kosten in de randvoorwaardelijke sfeer verder terugbrengen, bijvoorbeeld met betrekking tot huisvesting, medische begeleiding en de samenwerkingsverbanden. Ook stoppen we met de FC Twente Familiepas en gaan we FC Twente TV anders inrichten. Waar het minder kan, gaan we het minder doen."

Het nieuwe plan van aanpak ligt momenteel ter goedkeuring bij de KNVB.

Munsterman

Vorige week vertrok voorzitter Joop Munsterman al per direct bij de Tukkers, terwijl hij aanvankelijk het seizoen wilde afmaken.

Donderdag werd bekend dat FC Twente na dit seizoen hoofd- en shirtsponsor XXImo verliest. Het Brabantse bedrijf, dat zich richt op zakelijke reizigers, vindt dat het is misleid door de clubleiding van de Tukkers, die een verkeerd beeld zou hebben gegeven van de financiële situatie van de club.

FC Twente besloot vrijdag om de jubileumreceptie die voor maandag gepland stond vanwege het vijftigjarig bestaan van de club niet door te laten gaan.

"Deze week hebben we ook een aantal collega’s met een vast contract slecht nieuws moeten brengen en daarnaast kregen we opnieuw drie punten in mindering", aldus voorzitter Aldo van der Laan. "Het lijkt ons niet gepast om dan maandag, ook al is het ingetogen, een receptie te houden."