PEC Zwolle heeft dinsdag opnieuw de finale bereikt van de KNVB-beker. De titelverdediger rekende na strafschoppen in de halve eindstrijd af met FC Twente (4-2). Na de reguliere speeltijd en verlenging stond er 1-1 op het scorebord in Enschede.

Uitgerekend Wout Brama, jarenlang sterkhouder bij de Tukkers, opende in de 82e minuut de score tegen zijn voormalige werkgever. Aan de andere kant bracht Youness Mokhtar, oud-speler van PEC, de stand vijf minuten later weer in evenwicht.

Daardoor moest er een verlenging afgewerkt worden, maar daarin wisten beide ploegen het net niet meer te vinden. Vanaf elf meter toonde PEC zich vervolgens koelbloediger dan Twente: 4-2.

Thomas Lam miste namens de ploeg van trainer Ron Jans, maar zag Kyle Ebecilio en Robbert Schilder oog in oog met Warner Hahn ook falen. Tomas Necid schoot de Zwollenaren vervolgens naar de tweede finale op rij met een 'Panenka'.

Weinig kansen

Hoewel er aan beide kanten niet bijzonder veel kansen te noteren waren, maakten de bezoekers wel meer aanspraak op een finaleplaats. Twente speelde erg slordig, terwijl PEC gemakkelijk overeind bleef en bovendien de beste mogelijkheden creëerde.

In de eerste helft lag het duel enkele minuten stil vanwege een blessurebehandeling bij Sonny Stevens, die hard in aanraking was gekomen met PEC-verdediger Bram van Polen. Na enige tijd liet de doelman van FC Twente zich alsnog vervangen door Nick Marsman.

Na rust kwamen de Tukkers van Alfred Schreuder er iets meer uit, maar tot grote kansen leidde dat niet. Uit het niets zorgde Brama vervolgens voor de 1-0, waarna Twente met een slotoffensief alsnog de gelijkmaker af wist te dwingen via Mokhtar. PEC Zwolle bleek na strafschoppen uiteindelijk toch nog de sterkste.

Op zondag 3 mei neemt PEC het in de Rotterdamse Kuip op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen FC Groningen en Excelsior. Vorig seizoen waren de Zwollenaren in de eindstrijd met liefst 5-1 te sterk voor Ajax.