De KNVB moet volgens Federatief Joods Nederland (FJN) FC Utrecht-Ajax (1-1) laten overspelen vanwege de anti-Joodse spreekkoren tijdens de wedstrijd afgelopen zondag.

Die oproep doet advocaat en voorzitter van FJN Herman Loonstein dinsdag. Ook doet hij aangifte tegen de KNVB, FC Utrecht en de daders.

"Als de KNVB een daad wil stellen, dan laat de bond de wedstrijd overspelen", aldus Loonstein. Volgens hem zou dat het signaal zijn dat de bond de spreekkoren 'ook echt erg vindt'.

Supporters in stadion de Galgenwaard zongen zondag: "Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best".

Volgens Loonstein is de maat 'dusdanig vol' dat actie nodig is. De KNVB is er volgens Loonstein verantwoordelijk voor dat de spreekkoren door konden gaan. "De bond had in moeten grijpen tijdens de wedstrijd, maar heeft dat niet gedaan."

Weerzinwekkend

De KNVB wil dinsdag niet ingaan op de commotie die is ontstaan over de antisemitische spreekkoren.

"We wachten af waar de aanklager betaald voetbal mee komt. Hij moet dit bepalen. We hebben een tuchtsysteem en aan de hand daarvan kunnen boetes worden uitgedeeld of kunnen maatregelen worden genomen. Maar nog nooit in de geschiedenis is om deze reden een wedstrijd overgespeeld", aldus een woordvoerder van de bond.

De KNVB schreef maandag op de eigen site al dat de bond 'elke discriminerende of elke andere vorm van kwetsende uitspraken op en rond de voetbalvelden weerzinwekkend en niet te tolereren' vindt.

"Omdat clubs hun supporters het beste kennen en in het stadion beschikken over de faciliteiten om spreekkoren zowel repressief als preventief tegen te gaan, is afgesproken dat de verantwoordelijkheid voor het bestrijden van spreekkoren bij de thuisspelende club ligt."

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen naar aanleiding van de spreekkoren, zo meldt een woordvoerder aan NU.nl.

Het OM heeft nog geen aanklacht binnen. De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) liet dinsdagochtend al wel weten dat het aangifte gaat doen tegen FC Utrecht.

"Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen en als dat niet zou werken, in overleg met de scheidsrechter de wedstrijd had moeten staken", aldus woordvoerder Hans Knoop van de BAN.

De stichting won in 2011 een kort geding tegen ADO Den Haag. Toen bepaalde de rechter dat de Haagse club onmiddellijk moet ingrijpen als er vanaf de tribunes antisemitische spreekkoren klinken.

Minister

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur noemde de spreekkoren dinsdag 'onsmakelijk'. Ze kunnen niet door de beugel en horen in onze samenleving niet thuis, aldus de bewindsman. "De schuldigen moeten stevig worden aangepakt", vindt hij.

ChristenUnie, SGP en PvdA stelden dinsdag in de Tweede Kamer vragen aan de minister. De PvdA stelde dat spreekkoren als deze 'de samenleving ontwrichten'.

Van der Steur gaat nog praten met de KNVB om voor elkaar te krijgen dat de bestaande protocollen niet alleen op papier bestaan.