Hij leidde PEC Zwolle vorig jaar naar winst van de KNVB-beker en nu wil Kamohelo Mokotjo dolgraag ook FC Twente bij de hand nemen. Uitgerekend tegen zijn oude club moet het dinsdag gebeuren voor Mokotjo en de Tukkers. 

''Het is 'do or die' voor ons'', zegt de Zuid-Afrikaanse middenvelder. ''De beker kan ons seizoen redden.''

Mokotjo spreekt op zachte, bedeesde toon. Veel reden voor uitbundigheid heeft hij ook niet. FC Twente zit niet alleen financieel, maar ook sportief in zwaar weer. Na de dikke nederlaag zaterdag tegen koploper PSV (0-5) dreigt de ploeg van trainer Alfred Schreuder zelfs naast de play-offs om Europees voetbal te grijpen. De beker is de enige reddingsboei voor de zwalkende formatie.

''We beleven een moeilijk en zwaar seizoen, maar moeten proberen er nog het beste van te maken'', aldus de Zuid-Afrikaan. ''Het is aan ons om uit deze lastige situatie te komen. We hebben twee doelen: klimmen op de ranglijst én de beker winnen.''

Unieke ervaring

Mokotjo praat over een ''once-in-a-lifetime experience'' als hij over de bekerfinale van vorig jaar tussen PEC en Ajax praat (5-1). Voor de Zuid-Afrikaan kan het echter zomaar het tweede jaar op rij worden dat hij naar Rotterdam gaat voor de strijd om de 'dennenappel'.

''De bekerfinale spelen is een unieke ervaring, het maakt een totaal andere energie los bij spelers en fans. De jongens bij Twente hebben al gevraagd naar mijn ervaringen van vorig jaar. We krijgen dinsdag één kans, het is alles of niets. Iedereen snapt het belang van die wedstrijd.''

Nieuwe droom

Eén overwinning kan het dramatische seizoen van Twente toch nog een positieve wending geven; één overwinning en Mokotjo keert terug in De Kuip. Als speler van Feyenoord bleef zijn grote doorbraak in de Rotterdamse voetbaltempel uit. Op 20 april vorig jaar behoorde hij in De Kuip echter tot de uitblinkers van de vorige bekerfinale.

''Rotterdam was mijn eerste 'thuis' in Europa, ik ken nog veel mensen daar. Het is geweldig om op dat veld te voetballen'', zegt Mokotjo, terwijl zijn ogen beginnen te glimmen.

''Als wij met Twente de bekerfinale halen, telt die dag geen enkel excuus. Dan moeten we die prijs pakken ook. Ik leef voor voetbal, ik ben niet voor niets al op twaalfjarige leeftijd het huis uit gegaan. Ik weet wat ik heb moeten doorstaan om zo ver te komen. Nu doe ik er alles voor om deze droom te blijven leven. Een tweede bekerfinale spelen zou een nieuwe droom zijn.''

Motor

Voor een plek in de eindstrijd moet Twente zien af te rekenen met PEC. Mokotjo was vorig jaar de motor van het Zwolse elftal, dat naast de KNVB-beker ook de Johan Cruijff Schaal won. ''Of PEC beter is dan vorig jaar? Dat kan ik niet zeggen. Ze hebben mij niet meer hè'', zegt Mokotjo grijnzend.

Op de ranglijst van de eredivisie staat PEC Zwolle zesde, vier plaatsen boven FC Twente dat mede dankzij een straf van de KNVB negen punten minder heeft. Op papier geldt de bezoekende ploeg van trainer Ron Jans daarom als favoriet. ''Het elftal van PEC ziet er grotendeels hetzelfde uit als vorig jaar. Ze draaien een heel stabiel seizoen en zijn moeilijk te verslaan'', zegt Mokotjo.

''Wij moeten scherp zijn en slim spelen. Als je PEC de tijd geeft om te voetballen, zijn ze op hun best. Ik heb een bijzonder goed jaar gehad in Zwolle, maar nu ga ik er alles aan doen om PEC te verslaan.''