Aan de hand van 10 getallen blikken we elke maandag terug op de gebeurtenissen in het afgelopen eredivisieweekeinde. Deze keer onder meer aandacht voor een primeur voor ADO Den Haag en de kracht van PEC Zwolle in eigen huis.

58

Het aantal doelpunten deze jaargang in De Galgenwaard na de 1-1 remise bij FC Utrecht-Ajax. De supporters van de thuisploeg zagen hun favorieten 29 keer scoren. De spelers van de tegenstander kwamen eveneens tot 29 goals. In geen enkel stadion in de competities van Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Engeland ligt het aantal doelpunten dit seizoen zo hoog. Camp Nou volgt met 57 treffers op de tweede plaats.

8.266

Na zoveel dagen verloor FC Twente een thuiswedstrijd met vijf doelpunten verschil. De Tukkers, die met 5-0 ten onder gingen tegen PSV, leden op 16 augustus 1992 voor het laatst zo'n zware thuisnederlaag. Destijds zegevierde Feyenoord met 5-0 in het Diekmanstadion. Onder anderen Jan van Halst en Ronald de Boer stonden toen in de basis bij FC Twente.

28

Zoveel maanden was het niet gebeurd dat dezelfde speler in een wedstrijd een eigen doelpunt maakte en een rode kaart incasseerde. Het overkwam zondag Ramon Leeuwin tijdens het duel tussen FC Utrecht en Ajax. De ex-speler van onder meer SC Cambuur trad daarmee in de voetsporen van Marko Vejinovic, die in december 2012 in dienst van Heracles Almelo tegen FC Groningen zorgde voor de 'dubieuze dubbel'.

1

Door de overwinning van ADO Den Haag bij Excelsior hebben alle clubs dit seizoen ten minste één uitzege te pakken. De residentieclub sloeg dankzij een treffer van Michiel Kramer in extremis toe: 3-2. Net als ADO staat FC Dordrecht op één overwinning buitenshuis. Excelsior, FC Groningen en Go Ahead Eagles wonnen twee keer op 'vijandig' terrein.

10

Vitesse had eigenlijk moeten winnen in de strijd om de derde plaats, maar de 1-1 remise tegen FC Groningen betekende wel dat de ongeslagen serie werd uitgebreid tot tien wedstrijden. Geen enkele club is momenteel langer zonder nederlaag in de eredivisie. Vitesse verloor bovendien slechts één van de laatste achttien confrontaties in de Gelredome, in januari tegen PSV.

57

De familie De Jong staat sinds afgelopen zaterdag wat betreft het aantal eredivisiedoelpunten precies gelijk. Luuk de Jong evenaarde zijn broer Siem door zijn 57e goal aan te tekenen tijdens het duel tussen FC Twente en PSV. Qua landstitels koestert Siem nog een royale marge van 4-1, maar het ziet ernaar uit dat Luuk die achterstand snel een draaglijker aanzien geeft.

20

'Home sweet home' is deze jaargang het adagium van PEC Zwolle. De bekerhouder staat na de 1-0 overwinning op Willem II op 33 punten in thuisduels. In uitwedstrijden veroverde PEC Zwolle slechts dertien punten, een verschil van twintig punten. Bij geen enkele andere club lopen de prestaties in thuis- en uitduels zover uiteen. Tekenend voor de kracht van PEC Zwolle in eigen huis is dat alleen PSV vaker scoorde voor eigen publiek.

23

Hekkensluiter FC Dordrecht stevent wellicht af op een negatief record. De equipe van coach Jan Everse incasseerde zaterdag tegen Heracles Almelo (3-2 thuisnederlaag) voor de 23e keer dit seizoen de openingstreffer in een wedstrijd. Het negatieve record van 28 geïncasseerde openingsgoals staat op naam van Haarlem (1970/1971), DS '79 (1987/1988) en RKC Waalwijk (2009/2010). Al deze club eindigden helemaal onderaan. FC Dordrecht kan dit record alleen nog maar evenaren aangezien er nog maar vijf duels zijn.

4

De reden dat Go Ahead Eagles verzeild is geraakt in grote degradatieproblemen is het grote gebrek aan doelpunten. Sinds de jaarwisseling maakte de formatie uit Deventer slechts vier treffers in twaalf wedstrijden. Ook tegen SC Cambuur (1-0 verlies) werd niet gescoord. De clubtopscorer van de Eagles is Alex Schalk, die met het schamele aantal van eveneens vier goals drie spelers met drie treffers voorblijft.

3

Fred Rutten ligt met Feyenoord nog altijd voor op het 'Ronald Koeman-schema' van afgelopen seizoen. Na 29 duels hadden de Rotterdammers vorig seizoen 54 punten verzameld, na de 4-1 zege bij AZ staat Feyenoord op 57 punten. Rutten heeft alleen de pech dat PSV en Ajax qua punten ook beter presteren dan afgelopen seizoen. Het was overigens voor het eerst sinds februari 2011 dat een team van Rutten weer eens won van AZ.