Coach John van den Brom zag zondag tot zijn grote teleurstelling dat AZ geen moment aanspraak maakte op de zege in het cruciale duel met Feyenoord (4-1 nederlaag).

"Een catastrofe", was de eerste kwalificatie die Van den Brom voor de camera's van FOX Sports kon bedenken voor het optreden van zijn ploeg. "Als je heel veel van iets verwacht en uiteindelijk wordt het helemaal niets, dan is dat heel vervelend."

Vooraf werd het duel gezien als een alles-of-niets-wedstrijd voor AZ om nog kans te houden op de derde plek en rechtstreekse plaatsing voor de Europa League.

"Vooraf hadden we wel gezegd dat we daar gedoseerd mee moesten omgaan, maar dat heeft maar twee minuten geduurd", doelde de coach op het knullige eigen doelpunt van Derrick Luckassen. "Eigenlijk is de ploeg die klap niet meer te boven gekomen."

"Je bent eigenlijk altijd het meest bang dat een wedstrijd al heel snel gespeeld is, en vanmiddag was dat het geval. Dat is heel vervelend, omdat het misschien al de vijfde of zesde keer is dit seizoen dat het gebeurt bij ons. Er worden steeds dezelfde fouten gemaakt."

Nummer vier AZ staat door de nederlaag nu zeven punten achter op nummer drie Feyenoord. "Als je zo speelt, heb je ook geen recht op directe plaatsing voor Europees voetbal", oordeelde Van den Brom. "Daar moeten we ook niet over praten, het gaat nu om de play-offs."