Feyenoord heeft zondag een zeer belangrijke zege geboekt in de strijd om rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. De ploeg van Fred Rutten versloeg AZ, de directe concurrent voor de derde plek, in Alkmaar met 4-1.

Feyenoord heeft met nog vijf wedstrijden te gaan nu een voorsprong van zeven punten op nummer vier AZ. De derde plek geeft aan het eind van het seizoen zeker recht op een plaats in de Europa League.

De Rotterdammers kenden door hulp van de thuisploeg een droomstart in het AFAS Stadion, want door een eigen doelpunt van Derrick Luckassen stond het binnen drie minuten al 1-0.

Vlak voor rust liep Feyenoord via treffers van Anass Achahbar en Elvis Manu uit naar een ruime voorsprong. Manu maakte in de tweede helft zijn tweede goal en een eigen doelpunt van Sven van Beek zette vlak voor tijd de eindstand op het bord.

Wippertje

Luckassen kreeg door een blessure van Wesley Hoedt weer eens een kans in de basis van AZ-coach John van den Brom, maar de centrale verdediger had zich ongetwijfeld een andere start van het belangrijke duel met Feyenoord voorgesteld.

De 19-jarige Amsterdammer wist een voorzet van Miquel Nelom in twee instanties niet weg te werken en bij zijn tweede poging schampte hij de bal, waardoor die in zijn eigen doel verdween.

Feyenoord domineerde in de eerste 25 minuten en Manu kreeg ook een grote kans om de voorsprong van zijn ploeg de verdubbelen. De linksbuiten punterde één op één met Esteban echter naast.

Na een halfuur knokte AZ zich meer in de wedstrijd en via Markus Henriksen had de ploeg van John van den Brom ook de gelijkmaker kunnen aantekenen. De Noor werd door een mooi wippertje van Steven Berghuis voor Kenneth Vermeer gezet, maar hij mikte naast.

Manu

Net toen AZ dacht dat het weer in de wedstrijd zat, sloeg Feyenoord keihard toe. Manu miste eerst nog zijn tweede grote kans van de wedstrijd, maar hij bereidde vijf minuten voor rust wel de 2-0 van Anass Achahbar voor.

De 21-jarige aanvaller, twee weken geleden nog goed voor twee goals in de wedstrijd tegen PSV (2-1 winst), had van coach Fred Rutten wederom het vertrouwen gekregen en beloonde dat door de prima voorzet van Manu aan te nemen en hard binnen te schieten.

De linksbuiten leek het duel op slag van rust al voortijdig beslissen door zijn derde grote kans van de eerste helft wel te benutten. Manu kopte op aangeven van Colin Kazim-Richards de 3-0 binnen, zijn vijfde goal van het seizoen.

Kolderiek

De gaten in de verdediging van AZ waren tijdens de rust nog niet gedicht, want Kazim-Richards kreeg al in de eerste minuut van de tweede helft de kans op 4-0. De halve omhaal van de in de basis teruggekeerde Turk ging echter net naast.

Na een uur viel het vierde Rotterdamse doelpunt alsnog. Esteban kreeg een afstandschot van Lex Immers niet onder controle en Manu profiteerde in rebound.

Vlak voor tijd kwam AZ, dat zelf geen enkel schot tussen de palen wist te krijgen, op kolderieke wijze nog op 4-1, omdat Vermeer een terugspeelbal van Van Beek onder zijn voet door liet glippen.

Het tweede vreemde eigen doelpunt van de wedstrijd deed echter niks meer af aan de grote stap die Feyenoord naar Europees voetbal zette.