Ajax heeft zondagmiddag niet kunnen winnen op bezoek bij FC Utrecht. In stadion Galgenwaard werd het 1-1.

De Amsterdammers kwamen vlak na rust door een eigen doelpunt van Ramon Leeuwin op voorsprong. Vlak voor tijd zorgde invaller Gévero Markiet voor de gelijkmaker.

Door het puntenverlies van Ajax kan PSV komende week al kampioen worden. De Eindhovenaren moeten daartoe vrijdag in eigen huis afrekenen met PEC Zwolle en hopen dat Ajax een dag later verliest van Heracles in Almelo.

De voorsprong van de Eindhovenaren bedraagt nu tien punten met nog vijf duels te gaan.

Sinds zijn aantreden als trainer bij Ajax is het trainer Frank de Boer nog altijd niet gelukt om in Utrecht te winnen. De laatste Amsterdamse zege in competitieverband dateert van 1 maart 2009.

El Ghazi

Al in de beginfase waren er kansen voor beide ploegen. Anwar El Ghazi kopte naast namens Ajax en Thulani Serero zag zijn schot gepareerd worden door doelman Robbin Ruiter. Willem Janssen was voor Utrecht dicht bij een treffer.

Na twintig minuten kreeg Ricardo van Rhijn een grote kans namens de Amsterdammers. Hij controleerde de bal knap, maar schoot naast.

Halverwege de eerste helft raakte Edouard Duplan geblesseerd na een duel met Nicolai Boilesen. De technische staf van Utrecht besloot de aanvaller te wisselen, maar die was daar zelf niet van op de hoogte en wilde na een blessurebehandeling weer terug het veld in.

Ajax had voor rust een licht overwicht en op slag van rust raakte Schöne uit een vrije trap nog de lat. Grote mogelijkheden voor Utrecht bleven uit.

Video: Bizarre 'wissel' Duplan bij FC Utrecht-Ajax

Leeuwin

Vroeg in de tweede helft nam de ploeg van De Boer de leiding. Uit een hoekschop van Schöne werkte Ramon Leeuwin de bal ongelukkig in eigen doel.

Het was het vierde eigen doelpunt van Utrecht dit seizoen. Tevens was de treffer van Leeuwin het vijfde eigen doelpunt in het voordeel van Ajax.

Ajax leek de zege over de streep te trekken, maar vlak voor tijd profiteerde invaller Markiet van zwak ingrijpen door de Amsterdamse defensie. De Utrechters eindigden het duel met tien man door een rode kaart voor Leeuwin.