Vitesse heeft zaterdag averij opgelopen in de strijd om Europees voetbal. In de eigen Gelredome kwamen de Arnhemmers niet verder dan 1-1 tegen FC Groningen. PEC Zwolle won nipt van Willem II: 1-0

De 1-1 betekent voor Vitesse wel een voortzetting van de ongeslagen reeks die nu tien duels aanhoudt en acht zeges telt.

De ploeg van trainer Peter Bosz blijft op koers voor de play-offs om Europees voetbal, terwijl die plekken voor Groningen uit zicht raken na slechts één overwinning in negen duels.

Vitesse speelde in de eerste helft zoals het wel vaker dit seizoen acteerde, met een nadrukkelijk overwicht qua balbezit maar - mede door dit keer slordig spel - weinig uitgespeelde kansen. Ook Groningen kwam niet vaak in kansrijke positie voor het vijandige doel, maar ging wel rusten met een voorsprong.

Na een kwartier spelen scoorde Rasmus Lindgren uit een kort genomen hoekschop met een soort tip-in door het schot van Albert Rusnak vlak voor doelman Eloy Room van richting te veranderen: 0-1.

Kort daarna had Groningen de voorsprong zelfs uit kunnen breiden als de pass van Maikel Kieftenbeld Rusnak niet te ver naar de buitenkant had gedreven waardoor Room kon redden.

Aan de andere kant was de grootste kans in de eerste helft kort voor rust voor Bertrand Traoré. Zijn intikker op aangeven van Zakaria Labyad werd gekeerd door doelman Sergio Padt.

De tweede helft opende met hoog tempo en kansen aan beide zijden. Traoré brak door, maar speelde de bal te ver voor zich uit en stelde Padt daardoor in staat groter gevaar te voorkomen. Aan de andere kant werd ook Groningen steeds gevaarlijker, met kansen voor onder meer Danny Hoesen (schot geblokt) en Tjaronn Chery (schot gered).

Net toen FC Groningen de derde uitzege van het seizoen leek te gaan boeken, sloeg Vitesse alsnog toe. Labyad schoot tien minuten voor tijd op de paal, maar de bal caramboleerde via de rug van Padt alsnog in het doel.

PEC Zwolle-Willem II

PEC Zwolle heeft in een pover duel drie punten gepakt tegen Willem II. De Zwollenaren zegevierden op eigen veld met 1-0. Aanvoerder Bram van Polen zorgde een kwartier voor tijd met het doelpunt voor vrijwel het enige hoogtepunt van de wedstrijd.

PEC zat waarschijnlijk al met de gedachten bij de halve finale van het bekertoernooi, dinsdag tegen FC Twente. De bekerhouder leek tegen Willem II vooral niet te veel energie te willen verspelen. Voetballend was het in ieder geval niet bepaald sprankelend wat de thuisploeg liet zien. Zeker de eerste helft was slaapverwekkend, temeer omdat ook Willem II weinig kon uitrichten.

De enige kans van de eerste helft was wel voor PEC. Jesper Drost zag zijn kopbal echter van de lijn worden gehaald door Robbie Haemhouts.

Het begin van de tweede helft beloofde weinig verbetering. Beide ploegen verzandden continu in traag positiespel. Verrassing was ver te zoeken. Trainer Ron Jans van PEC greep halverwege de tweede helft in en haalde Stef Nijland en Jody Lukoki naar de kant. Tomas Necid en Ryan Thomas kwamen erin. Daardoor kwam er wel iets meer dadendrang bij de Zwollenaren.

Het duurde tot een kwartier voor tijd eer de eerste kans van de tweede helft kwam. Het was toen wel gelijk raak. Een hoekschop van Bart van Hintum belandde voor de voeten van Van Polen, die niet nadacht en hard de 1-0 binnenschoot. Dat doelpunt bleek genoeg voor de winst.

PEC raakte in de slotfase nog wel Mustafa Saymak kwijt. De aanvaller greep naar de hamstring en kon niet verder.