PSV heeft zich zaterdagavond goed hersteld van de nederlaag twee weken geleden in de topper tegen Feyenoord. De koploper was in de Grolsch Veste met liefst 5-0 te sterk voor FC Twente.

Luuk de Jong , Jeffrey Bruma, Georginio Wijnaldum en twee keer Memphis Depay tekenden voor de Eindhovense treffers, waardoor PSV de voorsprong op nummer twee Ajax in ieder geval voor een dag vergrootte tot elf punten. De Amsterdammers spelen zondag nog de lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht.

Dat het voor PSV in Enschede geen lastige uitwedstrijd werd, was vooraf al deels zichtbaar. FC Twente miste door blessures Andreas Bjelland, Orlando Engelaar, Luc Castaignos en Jesus Corona. Bovendien ontbrak smaakmaker Hakim Ziyech door een schorsing.

De Tukkers keken daarnaast al met een schuin oog naar de halve finale van de KNVB-beker dinsdag tegen PEC Zwolle.

Kopbal

In het eerste halfuur tegen PSV wist Twente de personele problemen nog wel aardig te camoufleren en was het via Joachim Andersen zelfs dichtbij een voorsprong. De pas 18-jarige Deen zag zijn inzet na een corner ternauwernood gekeerd worden door PSV-keeper Jeroen Zoet.

Een paar minuten later lag de bal er echter aan de andere kant in. De Jong tikte de 1-0 binnen tegen zijn oude club, nadat Luciano Narsingh met een schuiver de paal had geraakt.

Met een rake kopbal uit een corner zette Bruma al snel de 2-0 op het scorebord en op slag van rust maakte Wijnaldum aan alle Twentse illusies een einde. Het was Narsingh die met een goede voorzet de basis legde, waarna de captain van PSV de bal beheerst in de hoek schoot: 3-0.

Geklungel

Ondanks de zwakke eerste helft greep FC Twente-trainer Alfred Schreuder halverwege niet in. De thuisploeg leek met het bekerduel met PEC in aantocht te kunnen leven met een nederlaag, al kreeg het aan het begin van de tweede helft nog wel een behoorlijke kans.

Youness Mokhtar kreeg de bal niet langs Zoet en de Eindhovense doelman keerde ook de rebound van Rio Miyaichi, die door de vele afwezigen weer eens in de basis stond.

Ook invaller Bilal Ould-Chikh testte Zoet nog met een schot in de korte hoek, maar daarna was het PSV dat mede door geklungel achterin bij Twente simpel uit kon lopen naar een nog hogere score. Topscorer Depay krikte met de 4-0 en de 5-0 zijn seizoenstotaal op tot negentien treffers.

De zege had zelfs nog veel groter kunnen uitvallen als De Jong en Narsingh na rust ook scherp waren geweest in de afronding. Maar de 5-0 eindstand was voor PSV al ruim voldoende om weer een week dichter bij het titelfeest in Eindhoven te komen.