Spelersvakbond FIFpro en Europese voetbalbond UEFA hebben bij de Europese Commissie aangedrongen op juridisch actie tegen private spelersfondsen in het voetbal.

Beide organisaties willen dat er een einde komt aan de ontwikkeling dat spelers niet meer eigendom zijn van een club, maar van een ander bedrijf.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft dergelijke constructies vanaf 1 mei verboden, maar FIFpro vreest dat dit niet voldoende is en wil bovendien dat alle bestaande overeenkomsten ongeldig worden verklaard.

"Dat verbod is welkom, maar FIFpro gaat niet op de lauweren rusten. Als de Europese Commissie de wetten toepast, kunnen alle huidige constructies illegaal worden verklaard. Dit zal het verbod alleen maar krachtiger maken", zegt secretaris-generaal Theo van Seggelen.

Voorzitter Phillipe Piat vult hem aan. "Voetballers worden nog steeds behandeld als handelswaar en niets als mensen. Third party ownership laat parasieten toe die spelers manipuleren om winst te maken. Het transfersysteem is de broedplaats voor dit soort praktijken."

FIFpro en UEFA doelen op organisaties zoals Doyen Sports Group, dat onder meer bij FC Twente een deel van de transferrechten van spelers bezit.