Voor woensdag 1 april moesten de eredivisieclubs de aflopende contracten van hun spelers verlengen. Zo niet, dan zijn die transfervrij. Eerder bracht NU.nl de aflopende contracten in kaart, nu een overzicht van de stand van zaken na de deadline.

Sommige spelers hebben een zogeheten 'eerste contract', wat betekent dat zij niet per se voor 1 april van hun club duidelijkheid moeten hebben. De verbintenissen die door een club formeel zijn opgezegd, kunnen in een later stadium nog worden verlengd.

ADO Den Haag

De opties in de contracten van Danny Bakker, Hector Hevel, Gervane Kastaneer en Segun Owobowale zijn gelicht, waardoor het viertal nog zeker één seizoen onder contract staat bij ADO. Bovendien wordt met hen gesproken om het contract open te breken en met meerdere seizoenen te verlengen. Ook de verbintenissen met Robert Zwinkels (één seizoen), Mathias Gehrt en Wilfried Kanon (beiden twee seizoenen) zijn verlengd.

Met Kevin Jansen en Dion Malone wordt onderhandeld over een langer dienstverband, de opties in hun contracten werden niet gelicht.

Zeven contracten zijn door ADO opgezegd. Malcolm Esajas, Richelo Fecunda, Ninos Gouriye, Ricky van Haaren, Papito Merencia, Mitchell Schet en Mitchell de Vlugt spelen volgend jaar niet meer bij ADO.

Ajax

Ajax maakte bekend dat aanvoerder Niklas Moisander na dit seizoen vertrekt naar Sampdoria. De Fin had een aflopend contract en vertrekt dus transfervrij. Reservedoelman Peter Leeuwenburgh heeft zijn aflopende verbintenis wel verlengd en ligt tot medio 2018 vast. Ajax maakte tevens bekend dat het Arek Milik tot medio 2019 heeft gecontracteerd. De Poolse spits, die dit seizoen wordt gehuurd van Bayer Leverkusen met een optie tot koop, komt naar verluidt over voor 2,9 miljoen euro.

AZ

Het contract van Esteban wordt niet verlengd, zo meldden de Alkmaarders. Verder heeft AZ geen spelers van wie de contracten tussentijds zijn verlengd, waardoor het voor 1 april geen uitsluitsel hoefde te geven aan Simon Poulsen en doelman Yves De Winter. Met beide spelers is de club wel in onderhandeling over een verlenging van de verbintenis.

SC Cambuur

De clubleiding van Cambuur heeft de opties in de contracten van Furdjel Narsingh en Calvin Mac-Intosh gelicht en de verbintenissen verlengd tot medio 2016. De Friese club heeft de dienstverbanden van Mart Dijkstra, Daniël de Ridder, Bob Schepers, Damiano Schet, Donovan Slijngard en Jurjan Wouda formeel opgezegd.

Lucas Bijker, Wout Droste en Mohamed El Makrini hebben in een eerder stadium aangegeven hun aflopende contract niet te verlengen. Michiel Hemmen gaf tegen het Friesch Dagblad aan na dit seizoen te vertrekken. Met Bartholomew Ogbeche heeft de club afgesproken dat het niet per se voor 1 april duidelijkheid hoeft te verschaffen over een nieuw contract.

FC Dordrecht

Anthony Biekman heeft bij Dordrecht een contract voor twee jaar ondertekend. De aanvaller is afkomstig uit de beloften. De Rotterdamse club heeft acht contracten formeel opgezegd: dat van Adnan Alisic, Jordy van Deelen, Iliass Haddad, Filip Kurto, Mart Lieder, Josimar Lima, Funso Ojo, Marvin Peersman en Nando Wormgoor.

Excelsior

Excelsior heeft nog geen mededelingen gedaan over de aflopende contracten.

Feyenoord

De optie in het contract van Khalid Boulahrouz is door Feyenoord niet gelicht, waardoor de 33-jarige verdediger volgend jaar niet meer in De Kuip speelt. Datzelfde geldt voor Kostas Lamprou. Bovendien heeft Feyenoord de contracten van Ronald Graafland en Erwin Mulder formeel opgezegd. De aflopende verbintenissen van Wessel Dammers en Rodny Lopes Cabral zijn wel verlengd tot medio 2016. Anass Achahbar, Joris Mathijsen en Matthew Steenvoorden krijgen nog duidelijkheid van de Rotterdamse clubleiding. Luke Wilkshire heeft die inmiddels gekregen; Feyenoord heeft de optie gelicht, waardoor de rechtsback behouden blijft in De Kuip.

Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft nog geen mededelingen gedaan over de aflopende contracten.

FC Groningen

De contracten van Nick van der Velden, Hilal Ben Moussa, William Troost-Ekong en Paco van Moorsel worden niet verlengd. De optie in de overeenkomst met Peter van der Vlag is wel gelicht, waardoor de 37-jarige doelman ook volgend jaar onder contract staat in de Euroborg. De contracten van Nick Bakker, Henk Bos, Arjen Hagenauw, Stefan van der Lei zijn formeel opgezegd, maar de vier mogen wel terugkeren bij Jong FC Groningen.

sc Heerenveen

De verbintenissen van Mark Uth en Kristoffer Nordfeldt zijn verlengd, zo meldde manager voetbalzaken Hans Vonk aan het Friesch Dagblad. Beide spelers staan tot medio 2016 onder contract bij Heerenveen. Met Janio Bikel en Doke Schmidt gaat de club nog in gesprek, evenals met Willem Huizing en Robin Kist, die door hun jeugdcontracten niet voor 1 april duidelijkheid hoefden te hebben. Michael Chacon en Jens Jurn Streutker, die dit seizoen aan MVV is verhuurd, mogen vertrekken. Chacon zet zijn loopbaan voort bij FC Dordrecht. 

Heracles

Dario Vujicevic staat ook volgend jaar onder contract bij Heracles Almelo. De 24-jarige middenvelder had een aflopend contract, maar de optie voor nog twee jaar is door de Twentse club gelicht. Vujicevic staat tot medio 2017 onder contract.

De opties in de overeenkomsten met Michael Brouwer, Mark Engbrink en Daan Rienstra worden niet gelicht. De verbintenissen van Simon Cziommer en Bart Schenkeveld zijn formeel opgezegd. Travis Brent, Thomas Bruns, Renze Fij, Rick Hemmink, Milano Koenders, Jeroen Veldmate en Ramon Zomer hebben een 'eerste contract'.

NAC Breda

NAC Breda heeft nog geen mededelingen gedaan over de aflopende contracten.

PEC Zwolle

Thomas Lam heeft de optie in zijn overeenkomst met PEC gelicht en staat tot medio 2016 onder contract in Zwolle. De aflopende dienstverbanden van Aleksandar Bjelica, Dimitrios Ferfelis, Denis Mahmoudov, Soufian Moro en Steven Pereira zijn niet verlengd.

Wout Brama heeft volgens RTV Oost een nieuwe verbintenis van PEC naast zich neergelegd, omdat hij nog steeds graag naar het buitenland vertrekt. Joost Broerse wordt de nieuwe commercieel directeur van de club. Ook Tomas Necid beschikt over een aflopend contract, maar met hem kan de club later nog in conclaaf over een eventuele verlenging.

PSV

PSV heeft huurling Andrés Guardado van Valencia definitief aan zich gebonden. De Mexicaan ondertekent na de interlandweek een contract voor drie seizoenen. De Eindhovense club neemt na dit seizoen wel afscheid van Abel Tamata.

FC Twente

Rasmus Bengtsson is per direct vertrokken naar Malmö FF in zijn geboorteland Zweden. De verdediger had wel een optie voor nog een jaar in zijn aflopende contract. De Enschedese club heeft de contracten van Filip Bednarek, Tim Breukers, Orlando Engelaar, Dico Koppers en Andrej Rendla formeel opgezegd. Ryo Miyaichi wordt gehuurd van Arsenal en keert volgend seizoen niet terug bij Twente.

FC Utrecht

FC Utrecht heeft de opties in de contracten van Nassir El Aissati, Sean Klaiber en Gyrano Kerk gelicht, waardoor het drietal tot medio 2016 onder contract staat in de Domstad. Met Edouard Duplan gaat de club in gesprek om de samenwerking te verlengen.

De verbintenissen met Tommy Oar, Jeroen Verhoeven en Michael Zullo zijn formeel opgezegd en de opties in de aflopende contracten van Kai Heerings, Elroy Pappot, Kenny Teijsse en Jordy van der Winden zijn niet gelicht.

De optie tot koop van huurling Danny Verbeek (Standard Luik) wordt niet gelicht, bij Timo Letschert (Roda JC) is dat nog onduidelijk. Eerder heeft clubeigenaar Frans van Seumeren al gezegd dat Sébastien Haller voor vier seizoenen heeft getekend bij FC Utrecht.

Vitesse

Jan-Arie van der Heijden en Dan Mori keren volgend seizoen niet terug bij Vitesse. De verdedigers willen een uitdaging aangaan bij een nieuwe club. Eloy Room, die Piet Velthuizen eerder dit seizoen passeerde voor een plek onder de lat, Robin Gosens (verhuurd aan FC Dordrecht) en Jeroen Houwen hebben wel een nieuwe aanbieding gekregen. De huurovereenkomsten met Josh McEachran, Zakaria Labyad, Bertrand Traoré en Wallace lopen af en er wordt in een later stadium besproken waar zij hun carrière voortzetten.

Willem II

Willem II heeft de contracten van Tim Cornelisse, Maxim Deckers, Ali Messaoud, David Meul, Ben Sahar, Charlton Vicento, Renan Zanelli en Simon van Zeelst niet verlengd of de opties in die contracten niet gelicht. Deze spelers keren volgend seizoen dus niet terug in het Koning Willem II Stadion.