Johan Cruijff is geschrokken van het niveau van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-1) van zaterdagavond.

"Overal raakt onze rol uitgespeeld en ik vraag me af wanneer er eindelijk wat meer bellen gaan rinkelen. Want ook Oranje was tegen Turkije niet om aan te zien", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

De legendarische oud-Ajacied zag de "gekste dingen". "Zo mag een spits een voorzet nooit voor zich langs laten gaan. Omdat zijn spel daar helemaal op gefocust moet zijn. Toch zag ik het vier keer gebeuren."

"Net als het aanspelen door de vijf verdedigers van de bal naar spelers die één linie verder staan, waardoor iedere bal weer terug werd gekaatst. Zo kwam de bal weer terecht bij spelers met minder creatieve bagage en was het elftal bezig het probleem te vergroten."

Het spel van de PSV'ers Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Luciano Narsingh kon Cruijff niet bekoren. "Dat zou de top van de eredivisie moeten zijn, maar zoals ze tegen Turkije speelden raad ik ze aan nog even in Nederland te blijven. Bijna alles ging namelijk fout."

Opleiding

Volgens Cruijff leidt de huidige koers in het Nederlandse voetbal nergens toe. "De oorzaak ligt bij de opleiding, bij de trainers of bij de opleiders van de trainers."

"Of misschien wel alle drie. Er moet in ieder geval iets heel snel op de schop. Want dit voetbal doet pijn aan je ogen."