Bondscoach Guus Hiddink heeft ook na het puntenverlies van het Nederlands elftal in het EK-kwalificatieduel met Turkije (1-1) het vertrouwen dat hij de juiste man is voor Oranje.

"Natuurlijk krijg ik deze ploeg nog aan de praat", zei Hiddink na het derde puntenverlies in vijf duels in groep A voor de camera's van  de NOS. "Ik weet nu nog niet precies hoe, maar ik heb geen wanhoopsgevoelens."

Het Nederlands elftal, dat eerder op de route naar het EK van 2016 al verloor van Tsjechië en IJsland, leek zaterdag in de Amsterdam Arena lang op weg naar een derde nederlaag, totdat Klaas-Jan Huntelaar in blessuretijd voor de gelijkmaker zorgde.

Hiddink: "Het was uiteraard geen beste wedstrijd, het was een slechte wedstrijd. Maar de bereidheid van mijn ploeg om een goed resultaat te halen was groot. Wat dat betreft kan ik ze niks verwijten en gelukkig is dat ook nog gehonoreerd."

De ervaren Achterhoeker gaf wel toe dat hij wel wat zal gaan veranderen voor de oefenwedstrijd van dinsdag tegen Spanje. "Er zullen wat mutaties komen, er zullen wat anderen gaan spelen."

Organisator

Hiddink legde uit waarom Nigel de Jong de voorkeur kreeg boven Jordy Clasie, die de hele wedstrijd op de bank bleef. "Ik wilde een organisator op het middenveld hebben''', zei hij. "Maar het was jammer dat ze uit een spaarzame kans scoren."

"Dan wordt het moeilijk tegen een ploeg als Turkije. We kwamen tegen een soort van muur te voetballen. Turkije is ook geen slechte ploeg. Ze staan te laag voor de capaciteiten die ze hebben.''

De invloed van de afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben en Robin van Persie was groot bij sommige spelers, zag Hiddink. "Het scheelt nogal of zij er bij zijn'', stelde hij. "Je moet niet onderschatten dat het toch een grote impact heeft dat jongens met zestig, zeventig interlands achter hun naam afwezig zijn."

"We wilden winnen maar toch kan dit aan het einde van de kwalificatie wel eens een heel belangrijk puntje zijn. Nu houden we Turkije nog achter ons'', stelde de bondscoach die weet dat een derde eindklassering in de poule volstaat voor deelname aan de play-offs voor het EK.

Verhoudingen

Hiddink benadrukte nogmaals dat men in Nederland "moet weten hoe de verhoudingen" liggen in het voetbal. "We blazen iets te hoog van de toren als we zeggen dat Nederland domineert in Europa."

"We moeten niet denken dat we de top van Europa zijn. Natuurlijk zijn we afgelopen zomer derde geworden op het WK, maar daar moet je wel doorheen kunnen kijken."