Giovanni van Bronckhorst is vanaf volgend seizoen trainer van Feyenoord. De voormalig speler van de club volgt Fred Rutten op, onder wie hij momenteel assistent-coach is.

Dat meldt Feyenoord maandag op de clubsite. Van Bronckhorst heeft overeenstemming bereikt over een verbintenis van twee jaar. Jean-Paul van Gastel zal aanblijven als assistent-coach en binnenkort een nieuw driejarig contract ondertekenen in De Kuip.

De 40-jarige Van Bronckhorst, die nog geen ervaring heeft als hoofdcoach op het hoogste niveau, noemt het een "enorme eer" dat hij door mag schuiven naar de rol van hoofdtrainer in Rotterdam.

"Dat ik uitgerekend bij de club waar ik ooit als F-pupil ben begonnen en na een lange carrière ben teruggekeerd nu hoofdtrainer word, vervult mij met trots en ik ben dan ook uitermate dankbaar voor het vertrouwen dat Feyenoord in mij heeft gesteld."

Volgens technisch directeur Martin Van Geel zal Feyenoord nog op zoek gaan naar een ervaren assistent naast het nieuwe technische duo.

Ambities

Feyenoord was op zoek naar een nieuwe coach, omdat Rutten vorige maand de clubleiding meldde dat hij na één seizoen zijn aflopende contract niet zou verlengen. De oud-trainer van onder meer PSV en FC Twente gaf als reden dat de ambities van de club en hemzelf te veel van elkaar verschilden.

Van Geel stelde eerder deze maand al dat de huidige assistenten Van Bronckhorst en Van Gastel de hoofdkandidaten waren om Rutten op te volgen.

"Het is goed voor de club dat er nu duidelijkheid is richting volgend seizoen", aldus Van Bronckhorst. "In de resterende fase van dit seizoen zullen Jean-Paul en ik Fred Rutten met dezelfde inzet en toewijding assisteren als de afgelopen maanden het geval is."

106 interlands

Van Bronckhorst begon zijn loopbaan als speler in 1993 bij Feyenoord. In 1998 vertrok hij naar Glasgow Rangers, waarna hij ook nog voor Arsenal en FC Barcelona speelde. In 2007 keerde hij terug bij Feyenoord, waar hij drie jaar later op 35-jarige leeftijd zijn carrière beëindigde.

De voormalig verdediger annex middenvelder speelde 106 interlands voor Oranje. De verloren WK-finale in 2010 tegen Spanje was zijn laatste duel.

Na zijn actieve loopbaan begon de geboren Rotterdammer zijn trainersloopbaan als assistent bij Jong Oranje. Sinds het seizoen 2011/2012 fungeert Van Bronckhorst samen met Van Gastel, die tussen 1996 en 2001 speler was in De Kuip, als assistent-coach bij Feyenoord, eerst onder Ronald Koeman en dit seizoen onder Rutten.

"Als assistent-trainer heb ik veel geleerd van zowel Koeman als Rutten. Voor mij wacht nu samen met Jean-Paul en mijn staf een fantastische volgende uitdaging, waar ik ontzettend naar uitkijk."

Feyenoord zoekt assistent met ervaring naast Van Bronckhorst | Video: Giovanni van Bronckhorst in zes video's