Michael van Praag betreurt het dat Sepp Blatter niet op televisie in debat wil met hem en de twee andere kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA.

"Heel erg jammer. Ik was er een groot voorstander van'', zei de voorzitter van de KNVB maandag in Wenen, waar hij aanwezig is op een congres van de UEFA.

"Zo'n debat is de puurste vorm waarin de vier kandidaten duidelijk kunnen maken wat ze vinden, wat ze willen en waar ze tegen zijn. Het werkt verhelderend'', aldus Van Praag.

De NOS en BBC waren bereid het tv-debat gezamenlijk te organiseren.

De zittende FIFA-voorzitter Blatter heeft echter te kennen gegeven dat hij helemaal geen campagne zal voeren in aanloop naar de verkiezing op 29 mei en dat hij dus ook geen trek heeft in een debat.

Geweigerd

De 79-jarige Zwitser heeft ook het aanbod van de UEFA afgewezen om dinsdag op het congres de aangesloten Europese bonden toe te spreken.

"We wilden hem, evenals de drie andere kandidaten, het podium geven om zijn standpunten toe te lichten, maar hij heeft inderdaad geweigerd'', zei algemeen secretaris Gianni Infantino. "Het is zijn vrije keuze. De bonden moeten zelf maar beoordelen of de heer Blatter hiermee een gebrek aan respect toont.''

Volgens Van Praag zal de ervaren bestuurder desondanks een "heel vriendelijke ontvangst" krijgen bij het UEFA-congres. "We zijn heel erg beleefde mensen. Tot mei is hij nog onze president."

Blatter is sinds 1998 de baas van de mondiale voetbalbond FIFA en wil nog een termijn van vier jaar voorzitter blijven. Van Praag, de Portugese oud-voetballer Luis Figo en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein zijn de uitdagers.

Van Praag wil Europese steun vinden bij UEFA-congres | UEFA wil veertien Europese tickets voor WK 2018