Europa moet voor het WK voetbal van 2018 ten minste veertien startbewijzen hebben. Dat liet de Europese voetbalunie UEFA maandag weten na een zitting van het dagelijks bestuur in Wenen.

De bond presenteerde meteen de kwalificatieprocedure voor het toernooi in Rusland. Net als voor het WK van 2014 worden de 52 deelnemers verdeeld over negen groepen, zeven met zes teams en twee met vijf.

De groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK, de acht beste nummers twee spelen in een play-off om vier tickets. Rusland is als gastland automatisch geplaatst.

Video: UEFA wil veertien Europese tickets voor WK

Het plan is nog onder voorbehoud omdat wereldvoetbalbond FIFA zich pas op 30 mei uitspreekt over de verdeling van startbewijzen over de continenten.

Daarbij speelt ook de strijd om de voorzitterszetel van de FIFA een rol. Sepp Blatter, die nog een termijn wil regeren, paait stemmers met extra WK-plaatsen voor Afrika en Azië.

Fel gekant

De UEFA is fel gekant tegen de plannen van Blatter. "Negentien van de beste 32 landen op de wereldranglijst komen uit Europa. Net als de laatste drie wereldkampioenen. Dat is een goede basis voor onze eis tenminste veertien landen aan de start te krijgen'', zei generaal-secretaris Gianni Infantino maandag.

De loting voor de WK-kwalificatie is op 25 juli in Sint-Petersburg.