Colin Kazim-Richards hoopt zaterdag in de Arena voor één keer dat Oranje-bondscoach Guus Hiddink geen succes heeft. De aanvaller van Feyenoord neemt het die avond met zijn land Turkije op tegen het Nederlands elftal.

"Niets dan lof voor Hiddink. Hij is één van de beste trainers waaronder ik ooit gespeeld heb en ik wens hem alle succes, alleen volgende week niet", aldus Kazim-Richards.

De 35-voudig international speelde in 2010 en 2011 onder de Achterhoeker, die destijds bondscoach was van Turkije. "En dat zie ik nog steeds als een van de hoogtepunten uit mijn loopbaan."

"Vooral één-op-één was Hiddink heel goed als coach. Ik weet nog dat ik een keer een heel goede eerste helft speelde en daarna een heel slechte tweede helft afwerkte. Ik was al tevreden, bewoog niet meer."

"Toen was Hiddink echt kwaad. Sommige spelers vinden dat niet leuk, maar voor mij was het goed. Hij benadrukte en hamerde op wat ik persoonlijk beter moest doen. En dat werkte."

Debuut

De 28-jarige Colin-Kazim Richards speelde in 2011 onder Hiddink ook zijn voorlopig laatste interland, maar zat daarna nog wel eens bij de selectie. Vorige week werd hij eindelijk weer opgeroepen door de huidige bondscoach Fatih Terim.

Maandag meldt hij zich bij de Turkse selectie die zich in Duitsland voorbereidt op het EK-kwalificatieduel met Oranje en de daaropvolgende oefeninterland tegen Luxemburg.

"Het is heel speciaal om er na 2,5 jaar weer bij te zijn. Als ik het shirt van Turkije weer mag aantrekken zal dat voelen als mijn debuut."

Dat hij bij zijn rentree in de selectie meteen op Nederland stuit maakt het voor Kazim-Richards extra bijzonder.

"Ik vind het een voorrecht om tegen Nederland te mogen spelen. Maar het is ook een beetje gek omdat jullie er net als wij niet goed voorstaan in de kwalificatie. Normaal gesproken staat Nederland bovenaan."

Niet bellen

Kazim-Richards zal zaterdag in de Arena bovendien een hoop bekenden tegenkomen. "Ik hoop niet dat Cillessen speelt", zegt hij over de doelman met wie hij het in de afgelopen Klassieker aan de stok had.

"En met Kenneth Vermeer en Jordy Clasie tref ik ook nog twee ploeggenoten. Ik heb tegen ze gezegd dat ze deze week maar even niet moeten bellen. Een week lang kennen we elkaar niet, haha."

"Maar ik ben mijn ploeggenoten wel dankbaar voor het feit dat ik na 2,5 jaar weer ben opgeroepen. Daar ben ik zelfs iedereen binnen Feyenoord dankbaar voor. Of ik nou moet vertrekken aan het eind van dit seizoen of niet, ik ben alleen maar blij met dit seizoen."

"Feyenoord heeft me uit een rotsituatie gehaald om te bewijzen dat ik het nog kan. Daarmee ben ik ook al een heel eind, maar ik ben nog niet klaar."