Michael van Praag hoopt dinsdag bij het UEFA-congres in Wenen steun te vinden in zijn strijd om het voorzitterschap van de FIFA.

De Nederlander dingt tot eind mei samen met huidig preses Sepp Blatter, Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hussein om de voorzittershamer van de wereldvoetbalbond.

In zijn campagne doet Van Praag de komende dagen de UEFA-bijeenkomst aan, waar hij veel bekenden treft. "Ik zal al mijn Europese collega's gaan zien en daar zal ik ook absoluut mee gaan praten", zegt de KNVB-voorzitter tegen de NOS.

Alle 54 Europese bonden sturen vertegenwoordigers naar de Oostenrijkse hoofdstad. "Elke kandidaat krijgt de mogelijkheid om het congres toe te spreken. Dat is natuurlijk heel mooi."

Blatter ziet af van de kans om op die manier een vijfde ambtsperiode af te dwingen, maar heeft besloten om als FIFA-voorzitter wel het openingswoord voor zijn rekening te nemen.

Masterplan

Om de 79-jarige Zwitser van de troon te stoten, hebben zijn drie tegenkandidaten geen 'masterplan' beraamd, zegt Van Praag. "Ik ben alleen bezig met mijn eigen campagne."

Toch lijken de campagnes van de concurrenten van de zittende preses te werken, constateert de voormalige voorzitter van Ajax. "Iedereen kan op zíjn gebied proberen mensen op andere gedachten te brengen."

"Ik kan niet in mijn eentje de hele wereld bereiken en zij ook niet. Alle drie zijn we bezig om te kijken of er gaten te schieten zijn in het verdedigingsbolwerk van Sepp Blatter."

5 vragen en antwoorden over de kandidatuur van Van Praag