PEC Zwolle is zondag in eigen huis niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel tegen Excelsior.

Mustafa Saymak schoot PEC met enig fortuin na ruim een half uur spelen op voorsprong. Jeff Stans zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker.

De Zwollenaren bleven door de remise op de zevende plaats staan in de eredivisie. Nummer zes sc Heerenveen heeft een punt meer (43 om 44) dan PEC. Excelsior, dertiende op de ranglijst, kwam op dertig punten, vijf meer dan nummer zestien NAC Breda.

De wedstrijd speelde zich in het eerste half uur voornamelijk af op het middenveld. Echt goede kansen wisten beide ploegen niet te creëren. Een schot van PEC-middenvelder Ben Rienstra ging ruim over en aan de andere kant was Daan Bovenberg gevaarlijk met een kopbal.

PEC kwam tien minuten voor rust toch op voorsprong. Jody Lukoki vond Saymak, die de bal niet helemaal goed raakte, maar via het lichaam van Sander Fischer verdween de bal alsnog in het doel: 1-0.

De thuisploeg kon niet lang genieten van die voorsprong. Drie minuten na de openingstreffer van Saymak was het al weer gelijk. Stans verraste met een fraaie punter de kansloze doelman Warner Hahn.

Scherpte

In de tweede helft was het merendeel van de kansen voor PEC. Stef Nijland, Saymak, Bart van Hintum, Tomas Necid en Bram van Polen waren allen dicht bij een nieuwe Zwolse voorsprong, maar de scherpte voor de goal ontbrak bij de equipe van trainer Ron Jans.

Ook Excelsior kreeg nog een grote mogelijkheid. Jordan Botaka vond Tom van Weert, die 2-1 had moeten maken, maar niet verder kwam dan een slap kopballetje.

Bekijk de stand in de eredivisie