De wereldvoetbalbond FIFA is invloedrijker dan welke religie of welk land dan ook. Voorzitter Sepp Blatter deed deze opmerkelijke uitspraak in een interview met de Zwitserse krant Sonntags-Zeitung.

''De FIFA heeft door de positieve emoties die het voetbal losmaakt meer invloed dan welk land op aarde of welke godsdienst dan ook", aldus Blatter.

"We bewegen de massa. We willen dit gebruiken om meer vrede, gerechtigheid en gezondheid in de wereld te creëren.''

Blatter heeft zich herkiesbaar gesteld voor nog een termijn als voorzitter. Michael van Praag geldt op 29 mei als een van zijn uitdagers. Prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië en de Portugees Luis Figo zijn de andere kandidaten.

Geloofwaardigheid

Als Blatter wordt herkozen, wil hij er alles aan doen om de geloofwaardigheid van de FIFA te verhogen. Hij wil zich ook inzetten voor het vrouwenvoetbal.

''Het WK van de vrouwen moet dezelfde uitstraling krijgen als het WK van de mannen. De toekomst van het voetbal is vrouwelijk'', stelt Blatter.

Blatter heeft veel vertrouwen in de komende verkiezing. De 79-jarige bestuurder zegt verder te willen, omdat de meerheid van de voetbalbonden dit wil.

''Mijn vader zei ook altijd: uitrusten kun je op het kerkhof. Ik haal mijn energie uit mijn geloof. Ik geloof in god en ik geloof in mezelf. Dat is de reden waarom ik mijn taken kan vervullen, ongeacht mijn leeftijd.''