Ajax heeft zondag geprofiteerd van de nederlaag van koploper PSV bij Feyenoord. De Amsterdammers boekten in de Arena een zwaarbevochten 1-0 zege op ADO Den Haag.

Tien minuten voor tijd maakte Davy Klaassen het verschil met een van richting veranderde kopbal. De goal kwam uiteindelijk op naam van ADO Den Haag-speler Xander Houtkoop.

Met nog zes speelrondes te gaan heeft Ajax een achterstand van acht punten op koploper PSV. De Amsterdammers hebben acht punten meer dan nummer drie Feyenoord.

ADO Den Haag staat veertiende, met drie punten meer dan nummer zestien NAC Breda.

Niet fris

Ajax startte in een andere samenstelling dan de laatste weken. Niet alle spelers van de club waren fris uit het Europa League-duel met Dnjepr Dnjepropetrovsk gekomen.

De geblesseerde Nicolai Boilesen en Daley Sinkgraven waren helemaal niet inzetbaar. Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik begonnen op de bank.

Ajax was veel in balbezit, ook omdat de spelers van ADO Den Haag grote moeite hadden de bal in de buurt van een ploeggenoot te krijgen. Toch waren doelrijpe kansen schaars bij de thuisclub.

Met Kolbeinn Sigthorsson, Lasse Schöne, Niklas Moisander, Lucas Andersen en Thulani Serero speelde Ajax in een veel te laag tempo om het verdedigende ADO echt in verlegenheid te brengen.

Volharden

Ajax bleef maar volharden in het langzaam rondspelen van de bal. In een poging meer verrassing te brengen in het spel bracht trainer Frank de Boer al vroeg in de tweede helft Anwar El Ghazi, met negen doelpunten en acht assists een belangrijke speler dit seizoen. Niet Schöne, maar Ricardo Kishna moest naar de kant.

De eerstgenoemde Deen speelde erg matig maar is ook dan nog wel eens gevaarlijk met vrije trappen. Na tachtig minuten trapte hij de bal op het hoofd van Klaassen, die via Houtkoop raak kopte.

Bekijk de stand in de eredivisie | Klaassen: 'Heb nog hoop op titel, maar die is niet groot'