AZ heeft zaterdagavond in eigen huis een 2-1 overwinning geboekt op SC Cambuur. Markus Henriksen schoot zijn ploeg in blessuretijd naar de nipte zege.

Nemanja Gudelj had de ploeg uit Alkmaar al na elf minuten op voorsprong gezet via een strafschop. Bartholomew Ogbeche maakte een kwartier na rust gelijk, maar Cambuur moest vlak voor tijd toch capituleren: 2-1.

Door de zege maakt AZ nog volop kans op de derde plek in de eredivisie, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de Europa League. De achterstand op Feyenoord bedraagt nog één punt.

De Rotterdammers nemen het zondagmiddag om 14.30 uur in de Kuip op tegen koploper PSV.

Gehavend

Cambuur begon zwaar gehavend aan het duel in Alkmaar. Trainer Henk de Jong miste door blessures een waslijst aan spelers, van wie Sander van de Streek, Michiel Hemmen en Martijn Barto de belangrijkste waren.

AZ-trainer John van den Brom kende geen personele problemen. Nemanja Gudelj keerde terug van een schorsing en alhoewel Celso Ortiz geen basisplaats kreeg, is hij volledig hersteld van zijn armbreuk.

AZ trok vanaf de aftrap het initiatief naar zich toe en kwam na ruim tien minuten spelen al op voorsprong. Gudelj benutte onberispelijk een strafschop na een foutieve beslissing van scheidsrechter Jochem Kamphuis.

De overtreding die Wout Droste maakte was net buiten het strafschopgebied en niet daar binnen.

Kansen

AZ kreeg vervolgens kansen om de marge te verdubbelen, maar met name Muamer Tankovic faalde in de afwerking. Spits Aron Jóhannsson stelde eveneens teleur. Onder toeziend oog van Jürgen Klinsmann, de bondscoach van de Verenigde Staten, kon de Amerikaanse IJslander niet imponeren.

Na de rust kwam Cambuur beter in de wedstrijd, mede omdat AZ nogal slordig speelde. Na dik een kwartier scoorde Ogbeche, die eerder al een keer strandde op doelman Esteban, de gelijkmaker.

Beide ploegen streden daarna voor de volle winst. AZ kreeg daarbij de beste kansen. Het duurde echter tot de blessuretijd voordat Henriksen zijn ploeg na een fraaie actie van Simon Poulsen aan de moeizame en zwaarbevochten winst hielp.

Van den Brom prijst mentale weerbaarheid AZBekijk de stand in de eredivisie