De roep om een videoscheidsrechter wordt ook in Engeland steeds luider. Voor de tweede keer in een paar weken tijd werd zaterdag de verkeerde speler met rood uit het veld gestuurd in de Premier League.

"In het moderne voetbal heeft de scheidsrechter een zware taak'', zei manager Tony Pulis van West Bromwich Albion, wiens ploeg op bezoek bij Manchester City (3-0) werd getroffen door een arbitrale dwaling. Scheidsrechter Neil Swarbrick stuurde niet Craig Dawson, maar Gareth McAuley van het veld.

Dawson haalde in de tweede minuut de doorgebroken Wilfried Bony onderuit na een mislukte pass van McAuley. Bony stond daarna snel op, maar werd vervolgens in het strafschopgebied weer neergelegd door McAuley.

Die kreeg de rode kaart, terwijl Swarbrick had gefloten voor de overtreding van Dawson. "Zulke beslissingen bepalen een wedstrijd'', zei Pulis, die pleit voor hulp van een videoscheidsrechter.

Testen

Onlangs werd bij Sunderland ook al de verkeerde speler uit het veld gestuurd tijdens de wedstrijd tegen Manchester United. De rode kaart voor Wes Brown, die eigenlijk voor John O'Shea had moeten zijn, werd enkele dagen later geseponeerd.

"Ik spreek namens veel collega's als ik zeg dat het niveau van de arbitrage dit seizoen niet goed genoeg is'', aldus Pulis. "Als we ze kunnen helpen met een videoscheidsrechter hoeven we niet meer over de scheidsrechters te praten, maar alleen over het spel zelf.''

De internationale spelregelcommissie IFAB wees vorige maand een verzoek van de Nederlandse bond af om een videoscheidsrechter te gebruiken in het bekertoernooi. De Engelse bond FA heeft al aangegeven net als de KNVB te willen testen met het systeem.

Koeman wint met Southampton, Arsenal verslaat Newcastle