AZ-coach John van den Brom heeft in aanloop naar het thuisduel met SC Cambuur zijn enthousiasme gedeeld over het feit dat honkbalgrootheid Billy Beane gaat samenwerken met zijn club.

"Het is mooi dat AZ in staat is dit soort mensen te strikken", vertelde Van den Brom vrijdag op een persconferentie.

De Alkmaarders meldden dinsdag dat Oaklands Athletics-manager Beane is aangesteld als adviseur. Van den Brom weet nog niet precies wat de Amerikaan in de praktijk zal gaan toevoegen.

"De andere manier van denken van Beane die hij op ons gaat overbrengen, daar kunnen we zeker ons voordeel mee doen. Het wordt interessant, ik geloof er wel in."

Klinsmann

Van den Brom neemt het zaterdag vanaf 20.45 uur met zijn ploeg op tegen SC Cambuur, de nummer negen van de eredivisie. AZ staat zelf vierde met een achterstand van vier punten op de nummer drie Feyenoord.

"We willen derde worden, dus dan móeten we de komende twee wedstrijden zes punten pakken. Zo simpel is het. Alleen dan hebben we plek drie weer in bereik."

Middenvelder Celso Ortiz is weer fit, waardoor Van den Brom over een geheel fitte selectie kan beschikken. Aanvoerder Nemanja Gudelj keert terug in de basis na een schorsing.

De Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinsmann zal aanwezig zijn in Alkmaar om naar spits Aron Johannsson te kijken.

Cambuur-trainer Henk de Jong heeft wel te maken met een aantal blessuregevallen. De Leeuwarders moeten het doen zonder Michiel Hemmen, Martijn Barto, Marlon Pereira, Donovan Slijngard, Calvin Mac-Intosch en Sander van de Streek.

FC Groningen-FC Twente

Nummer acht FC Twente speelt zondag de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De Tukkers wonnen vorige week tegen PEC Zwolle voor het eerst in zeven duels weer eens en coach Alfred Schreuder zal daarom in De Euroborg dezelfde elf spelers opstellen waarmee hij vorige week de wedstrijd beëindigde.

"Dat verdienen die jongens. Ik ben zeer tevreden hoe ze met elkaar tegen Zwolle de wedstrijd gespeeld hebben, dan wil je ze ook het vertrouwen geven. We hebben de afgelopen twee duels kleine stappen gezet in stabiliteit. Zondag moet daar een volgende stap bij komen."

Andreas Bjelland, Orlando Engelaar en Luc Castaignos raakten voor en tijdens het duel met PEC geblesseerd en zitten niet bij de selectie. Hierdoor komt er voor het eerst een plaats vrij voor de 19-jarige Jelle van der Heyden.

Bij de Groningers keren Danny Hoesen en Hans Hateboer terug in de selectie. Of Jarchinio Antonia, Martijn van der Laan en Albert Rusnak kunnen spelen, is nog onzeker. Clubtopscorer Michael de Leeuw is net als Tom Hiariej nog geblesseerd.

PEC-Excelsior

Trainer Ron Jans van PEC Zwolle kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Excelsior weer over Ben Rienstra beschikken. De middenvelder is hersteld van een enkelkneuzing. Trent Sainsbury en Sheraldo Becker missen de ontmoeting nog.

"Trent heeft last van een rugblessure, die doorstraalt naar zijn hamstring. Hij is niet fris en niet fit'', aldus Jans, die over twee weken wel weer op Becker rekent. 'Normaal is hij er dan weer bij.''

Bij de gasten uit Rotterdam staat Alessandro Damen opnieuw op doel. Eerste keus Gino Coutinho is nog altijd geblesseerd. Coach Marinus Dijkhuizen kan verder op een fitte spelersgroep rekenen.

Schalk

Go Ahead Eagles kan pas in de laatste wedstrijden van het seizoen weer een beroep doen op Alex Schalk. De spits heeft vorige week in de verloren wedstrijd tegen NAC Breda (1-0) een spierscheuring in een hamstring opgelopen en staat vier tot zes weken aan de kant.

Trainer Foeke Booy kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse ook niet beschikken over Sander Duits en Robin van der Meer. Booy hoopt Duits er over twee weken weer bij te hebben, als Go Ahead op bezoek gaat bij SC Cambuur.

Vitesse reist met een fitte spelersgroep af naar de Adelaarshorst. De ploeg van trainer Peter Bosz is al acht duels op rij ongeslagen.

Overzicht: Programma en feiten van de komende eredivisieronde