Guus Hiddink is niet optimistisch over het Nederlandse clubvoetbal. "Het mag allemaal wel wat meer en beter'', zei hij vrijdag tijdens de presentatie van zijn selectie voor de komende interlands van Oranje tegen Turkije en Spanje.

Nederland verloor donderdag met Ajax de laatste deelnemer aan een Europees toernooi. Een ronde eerder haakten Feyenoord en eredivisiekoploper PSV al af.

"Natuurlijk heeft Zenit een hogere begroting dan PSV'', zei Hiddink. "Maar dat zegt niet alles. Dan kan je wel meer weerstand bieden en je in een wedstrijd vechten.''

"Ik ben niet echt optimistich over de prestaties van onze clubs in Europa. We worden internationaal afgetroefd. Dat is geen goede ontwikkeling."

Het Nederlands elftal wordt nog steeds gedragen door spelers die actief zijn in het buitenland. 'En de spelers uit de eredivisie moeten zo snel mogelijk naar dat niveau toe'', aldus Hiddink, die positief was over de prestaties van Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer bij Ajax.

"Zij ontwikkelen zich heel goed. Mooi hoe vrij Bazoer al speelt. Hij is jong en mag nu nog een paar foutjes maken.''

Hiddink niet van plan op te stappen bij nederlaag tegen Turkije | Dost opgenomen in definitieve selectie Oranje, Vlaar ontbreekt