Guus Hiddink gaat ervan uit dat hij ongeacht de resultaten in de komende interlandperiode aan zal blijven als bondscoach van het Nederlands elftal.

"Wat mij betreft gaan we te allen tijden door", antwoordde Hiddink vrijdag op een vraag of hij bij een nederlaag tegen Turkije zou opstappen.

De coach maakte in Amsterdam de selectie bekend waarmee Oranje op zaterdag 28 maart het EK-kwalificatieduel met Turkije speelt en waarmee het drie dagen later oefent tegen Spanje. Beide wedstrijden zijn in de Amsterdam Arena.

Voor de laatste twee interlands half november kondigde Hiddink aan dat hij zou vertrekken als het Nederlands elftal puntenverlies zou lijden in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland, een duel dat Oranje met 6-0 won.

"Als je na een slechte start thuis van Letland niet meer wint, dan houdt het een beetje op. Daarom heb ik toen zo ook geantwoord. Deze wedstrijd en deze tegenstander is anders", doelde de Achterhoeker op het duel met Turkije.

"Als we van Turkije verliezen, dan komen we op de vierde plaats in de groep en zijn we de regie kwijt. Dan zullen we alle krachten in juni en de najaarsfase moeten leggen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we van Turkije gaan winnen.''

Video: Hiddink verbindt zijn lot niet aan Turkije

Nieuwe periode

Hiddink wilde vrijdag niet te lang terugblikken op alle onrust rond Oranje sinds zijn rentree als bondscoach. "In het najaar is niet alles zo gelopen als gewenst", wilde hij nog wel kwijt. "Dat hebben we geëvalueerd en we zijn weer verder gegaan. Op het eind ging het wel goed, ook wat betreft resultaat."

De ervaren trainer zei dat hij niet zozeer problemen had met zijn selectie, maar meer met het hele team dat om Oranje heen zit. "Als ik ergens aan het werk ben, wil ik het team in de hand hebben, maar ook alles wat er aan 'hangt' en waar ik direct mee te maken heb. Na de gesprekken voor 'Letland' had ik het gevoel dat ik die ook onder controle had."

Hiddink benadrukte dat hij niet verbaasd is dat hij nog steeds bondscoach is van het Nederlands elftal. "Er is inmiddels weer een nieuw jaar aangebroken en ik kan fris weer verder."

De oud-bondscoach van Turkije heeft het gevoel dat er een "nieuwe periode" is aangebroken bij Oranje. "Dat gevoel, dat er een nieuw begin aanstaande is, had ik al in de vorige interlandperiode met de wedstrijden tegen Mexico (3-2 verliest, red.) en Letland."

Het Nederlands elftal staat na vier van de tien wedstrijden derde in groep A van de EK-kwalificatie met drie punten achterstand op nummer twee IJsland en zes op koploper Tsjechië. Turkije heeft vier punten en staat vierde.

Dost opgenomen in definitieve selectie Oranje, Vlaar ontbreekt