Joël Veltman was ervan overtuigd dat Ajax tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk weer eens zou kunnen doorstoten naar een kwartfinale van een Europees toernooi.

"Als we één team hadden moeten pakken, dan was het Dnjepr wel. Dit is een heel grote teleurstelling", zei Veltman donderdagavond na afloop van het thuisduel tegen de Oekraïners in gesprek met de NOS. Ondanks de 2-1 zege mag Ajax niet verder in de Europa League.

"We hebben tegen deze ploeg echte kansen gehad, zowel in de Arena als in de uitwedstrijd in Kiev. Als je dan thuis 2-1 wint en het is niet genoeg, is dat des te pijnlijker."

Door de uitschakeling strandt Ajax voor de tweede keer in vijf jaar tijd in de achtste finales van de Europa League. In 2011 was Spartak Moskou te sterk.

In de jaren die volgden, werden de Amsterdammers telkens uitgeschakeld in de zestiende finales van het twee Europese bekertoernooi. Achtereenvolgens Manchester United, Steaua Boekarest en Red Bull Salzburg waren te sterk voor de ploeg van trainer Frank de Boer.

Mislukt

Veltman: "De afgelopen jaren is het teleurstellend wat we in Europa presteren. Of wij tekort komen voor dit niveau? Dat denk ik niet. We hebben genoeg kansen gehad, maar hebben die gewoon niet afgemaakt."

In de eredivisie lijkt koploper PSV met elf punten voorsprong en nog zeven wedstrijden te spelen niet meer te achterhalen voor de regerend landskampioen. Ajax is bovendien uitgeschakeld in de KNVB-beker, waardoor de Amsterdammers dit seizoen lijken af te sluiten zonder een prijs.

"Als je het zo ziet, is het een mislukt seizoen", concludeerde de verdediger.

Van der Hoorn noemt keeper Dnjepr 'mafkees' na rode kaart | De Boer wijt uitschakeling aan 'rotuitslag' in Kiev