België nadert Nederland op de zogeheten coëfficiëntenlijst van de UEFA, op basis waarvan de Europese voetbalbond de tickets voor de Champions League en Europa League verdeelt.

Na de resultaten van donderdag heeft nummer negen Nederland nog een voorsprong van bijna 4.000 punten op België. Begin dit seizoen bedroeg het verschil meer dan 7.000 punten.

Donderdag werd met Ajax de laatste vertegenwoordiger van de eredivisie uitgeschakeld in Europa. De Amsterdammers redden het niet tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk in de achtste finales van de Europa League.

De enige overgebleven Belgische club bereikte juist wel de kwartfinales van de Europa League. Club Brugge schakelde Besiktas uit.

Pas als Nederland naar de dertiende plaats van de coëfficiëntenlijst zakt is er sprake van grote gevolgen. Dan moet de eredivisie zijn rechtstreekse Champions League- en Europa League-ticket inleveren.

De voorsprong van Nederland op de nummer elf en twaalf, respectievelijk Zwitserland en Turkije, oogt geruststellend.

Dertiende

Op korte termijn verliest Nederland op de ranking die wordt samengesteld op basis van de resultaten in de afgelopen vijf jaar echter de sterke jaargangen 2010/2011 en 2011/2012, waarin de eredivisieclubs veel punten veroverden, zeker ten opzichte van de jaren die zouden volgen.

Op basis van de uitslagen van louter deze jaargang staat Nederland dertiende.

De Boer wijt uitschakeling aan 'rotuitslag' in Kiev