Ajax is donderdagavond ondanks een zege op Dnjepr Dnjepropetrovsk uitgeschakeld in de achtste finales van de Europa League. Na een 1-0 nederlaag vorige week in Oekraïne werd het na verlenging 2-1 in de Arena.

Door de uitschakeling van Ajax is er geen enkele Nederlandse club meer actief in Europa. Een ronde eerder viel het doek al voor PSV en Feyenoord.

Ajax kwam in de Arena in de reguliere speeltijd wel op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Riechedly Bazoer. In de verlenging maakte Yevgen Konoplyanka de gelijkmaker voor de Oekraïeners. Een rake kopbal van Mike van der Hoorn bracht vlak voor tijd de spanning terug, maar verder kwam Ajax niet.

De laatste keer dat Ajax de kwartfinales in Europa haalde blijft daardoor het seizoen 2002/2003. Destijds kwam de Amsterdamse club tot de laatste acht in de Champions League waarin AC Milan te sterk was.

Polletje

Na het verlies in Kiev verdiende Ajax wel meer in de Arena. De jonge ploeg van trainer Frank de Boer begon fel en kreeg in de openingsfase meteen mogelijkheden. Anwar El Ghazi was na zeven minuten met een schot van een meter of vijftien het dichtst bij een treffer. De Oekraïense doelman Denys Boiko tikte de bal tot corner.

Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Ajax het lastiger met Dnjepr, dat zich na balverlies zo snel mogelijk met alle manschappen rond het eigen strafschopgebied verzamelde.

Ricardo Kishna, weer in genade aangenomen door De Boer, kreeg voor rust de mooiste mogelijkheid. Hij had pech dat de bal net voor zijn voeten via een polletje omhoog vloog. Anders was hij er wellicht in geslaagd een voorzet van El Ghazi met een treffer te bekronen.

Dnjepr probeerde het spel waar mogelijk te vertragen, maar liet af en toe ook zien dat het alleraardigst kan voetballen. De snelle Konoplianka zorgde voortdurend voor dreiging. En de geslepen centrumspits Nikola Kalinic dwong Ajax-doelman Jasper Cillessen met een fraai afstandsschot tot een katachtige redding.

Oefeningen

Omdat echt grote kansen ook uitbleven in de openingsfase van de tweede helft mocht centrumspits Kolbeinn Sigthórsson al snel warmlopen.

Tijdens enkele rek- en strekoefeningen zag de IJslander de 18-jarige Riechedly Bazoer goed anticiperen op een mislukte voorzet van Sinkgraven. De revelatie van de tweede seizoenshelft van Ajax verraste tegenstander Egidio met een sterk blok en schoot raak (1-0).

Een kwartier voor tijd was Bazoer ook dicht bij de tweede Amsterdamse goal. Zijn schot in de verre hoek werd maar net door Boiko gekeerd, waardoor het 1-0 bleef en er verlengd moest worden.

In de zevende minuut van die verlenging zag Konoplianka kans om de bal buiten het bereik van Cillessen in de benedenhoek te draaien (1-1). De uitblinker van de bezoekers leek het verzet van de thuisploeg zo te breken, tot Van der Hoorn het na 116 minuten nog even spannend maakte. De invaller kopte raak nadat Davy Klaassen de lat had geraakt.

De thuisploeg hoopte op een wonder en pompte de bal nog een paar keer het Oekraïense strafschopgebied in. Grote kansen leverde dat echter niet meer op, waardoor Ajax over twee wedstrijden net te kort kwam voor een plek in de kwartfinales en de Oekraïeners juichten.

Van der Hoorn reageerde zich na het laatste fluitsignaal af met een duwtje tegen de feestvierende doelman Boiko, die theatraal naar de grond ging. De verdediger van Ajax kreeg daarvoor de rode kaart.

Klaassen spreekt van 'onnodige' uitschakeling AjaxBazoer vindt dat hij bal had moeten blokken bij goal Dnjepr