Het WK voetbal van 2022 in Qatar wordt definitief in de wintermaanden november en december gehouden. De finale zal plaatsvinden op 18 december. 

Dat bevestigt de FIFA donderdagavond. 

Een speciale werkgroep van de wereldvoetbalbond had eind februari al geadviseerd om het WK in de wintermaanden te houden en daar heeft het officiële committee nu ook mee ingestemd.

De FIFA heeft donderdag in Zürich de hele dag vergaderd over het besluit, maar de bedoeling was dat de beslissing pas vrijdag op de tweede vergaderdag naar buiten zou komen. 

Een WK in de zomermaanden is gebruikelijk, maar in Qatar is dan sprake van extreme hitte. Het wordt dan ook het eerste WK voetbal in de winter ooit. 

Het mondiale toernooi, dat normaal gesproken ongeveer 31 dagen duurt, wordt volgens de FIFA 'in principe' ingekort tot 28 dagen.

Competitie

Het verschuiven van het toernooi naar de winter heeft namelijk grote gevolgen voor de Europese speelkalender.

Daar lopen bijna alle competities tijdens de wintermaanden gewoon door, al hebben veel landen net als in de eredivisie van eind december tot half januari een korte winterstop.

''We zullen nu met alle betrokken partijen moeten gaan praten, vooral ook over de internationale speelkalender'', besefte de woordvoerder van de FIFA. ''Maar we zijn blij dat er nu een besluit is genomen en dat we concrete plannen kunnen gaan maken en uitvoeren.''

Volgens Engelse media zullen clubs geen compensatie krijgen voor het verschuiven van het WK naar de winter.

Video: WK 2022 in Qatar definitief naar winter

KNVB

De KNVB is nooit voorstander geweest van het WK 2022 in Qatar in de wintermaanden. ''En dat zijn we nog steeds niet'', liet directeur betaald voetbal Bert van Oostveen weten. ''We hebben de strijd niet gewonnen."

De KNVB was in de hele discussie over het WK in Qatar de mening toegedaan dat als het toernooi niet in de zomer zou plaatsvinden, de toewijzing aan Qatar heroverwogen zou moeten worden. 

''We hebben getracht dat meerdere keren aan de orde te krijgen tijdens besprekingen met andere bonden, maar een meerderheid voelde daar niets voor. En dan verlies je het in een democratie.''

WK vrouwen

De FIFA maakte ook bekend dat Frankrijk het WK voetbal voor vrouwen in 2019 mag organiseren.

Frankrijk kreeg de voorkeur boven Zuid-Korea, de andere serieuze gegadigde. Engeland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika hadden aanvankelijk ook belangstelling, maar vielen vorig jaar al af.

Het is het achtste titeltoernooi voor de beste voetbalsters ter wereld. China had in 1991 de primeur. Daarna volgden Zweden, Verenigde Staten (1999 en 2003), nogmaals China en Duitsland. Dit jaar is Canada aan de beurt, met voor het eerst ook Oranje als deelnemer.