De rechtbank van Parma heeft donderdag Parma FC failliet verklaard. De hekkensluiter van de Serie A kampt het hele seizoen al met ernstige financiële problemen.

Rechter Pietro Rogato verklaarde Parma failliet na een hoorzitting van slechts tien minuten. De aanklager had het faillissement aangevraagd omdat de club de schulden, geschat op 100 miljoen euro, niet kon betalen.

De club heeft het hele seizoen al veel moeite om de salarissen van de spelers te betalen en kreeg daardoor al drie punten aftrek.

Twee wedstrijden van de UEFA Cup-winnaar van 1995 en 1999 gingen niet door omdat de club de beveiliging in het stadion niet kon betalen en omdat de spelers een duel staakten.

Woensdag werd voorzitter Giampietro Manenti gearresteerd op verdenking van witwassen. Hij was een dag later niet aanwezig bij de hoorzitting over zijn club.

Het is nog onduidelijk of Parma het seizoen kan afmaken. Twee weken geleden stemde een ruime meerderheid van de Serie A-clubs in voor het plan om garant te staan voor 5 miljoen euro, waarmee de hekkensluiter de competitie zou moeten kunnen volmaken.

Belastingschuld

De ploeg van coach Roberto Donadoni eindigde vorig seizoen nog als zesde in de Italiaanse competitie, maar mocht door een belastingschuld dit seizoen niet meedoen aan de Europa League.

De Europa Cup II-winnaar van 1993 en bekerwinnaar van 1992, 1999 en 2002 ging in 2004 al eens failliet toen hoofdsponsor Parmalat ten onder ging, maar kon toen nog een doorstart maken. Het is de vraag of dat ook nu lukt.

De lokale accountants Angelo Anedda en Alberto Guoiotto zijn aangesteld om een nieuwe eigenaar te vinden en om Parma tot het eind van het seizoen te leiden.

Parma staat zestien punten onder de degradatiestreep met nog dertien duels te spelen.