PEC Zwolle-speler Thomas Lam is voor het eerst in zijn carrière opgeroepen voor het nationale elftal van Finland. Ploeggenoot Jody Lukoki en PSV'er Abel Tamata maken kans op hun debuut voor de Democratische Republiek Congo.

De 22-jarige Lam is door bondscoach Mixu Paatelainen bij de selectie gehaald voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland op zondag 29 maart.

"Ik had het wel een beetje verwacht, want ik heb het goed naar m'n zin in Nederland", zegt de verdediger donderdag op de website van de Finse bond.

Lam, zoon van een Nederlandse vader en een Finse moeder, doorliep de jeugdopleiding van AZ, maar brak in Alkmaar niet door. Sinds zijn komst naar Zwolle vorig jaar is hij onder trainer Ron Jans onomstreden.

"Ik denk dat ik me goed heb ontwikkeld en meer verantwoordelijkheid heb genomen. Nu wil ik heel graag zoveel mogelijk minuten maken in het nationale team."

Verlengen

Lam is van plan om zijn aflopende contract bij PEC met een seizoen te verlengen. "De club is erg tevreden over me en ik heb het naar mijn zin hier. Ik wil hier graag nog een jaar spelen en dan de stap maken naar het buitenland."

Finland staat in de kwalificatiepoule voor het EK 2016 op de vierde plaats met vier punten uit evenveel duels. Noord-Ierland staat tweede achter koploper Roemenië.

Lukoki

PEC-aanvaller Lukoki van PEC Zwolle en PSV-verdediger Tamata van PSV zijn voor het eerst in hun loopbaan opgeroepen voor de nationale selectie van de Democratische Republiek Congo.

Bondscoach Jean-Florent Ibenge grijpt het oefenduel met Irak op 28 maart aan om nieuwe spelers te testen, want van de 26 geselecteerden maakten er slechts zes deel uit van het team dat begin februari derde werd op de Afrika Cup.

De 22-jarige Lukoki werd geboren in DR Congo maar kwam al jong naar Nederland. Hij doorliep de opleiding van Ajax en maakte bij die club in 2011 ook zijn debuut. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan SC Cambuur en afgelopen zomer stapte hij over naar PEC Zwolle.

Tamata (24) werd geboren in Nederland maar heeft een Congolese vader. Hij werd opgeleid door PSV en debuteerde in 2010, maar speelde ook veel met Jong PSV. In 2012-2013 speelde hij op huurbasis bij Roda JC.