Rafael van der Vaart moet bij Hamburger SV de laatste tijd vooral genoegen nemen met een plek op de reservebank, maar noemt dat in deze fase van zijn carrière wel leerzaam.

De 32-jarige middenvelder speelde in de laatste vier wedstrijden bij elkaar opgeteld slechts negentien minuten mee. "De reservebank warm houden valt me zwaar", aldus Van der Vaart donderdag in Bild.

"Ik heb dat in mijn carrière niet eerder meegemaakt, maar als je op leeftijd komt is het ook wel weer leerzaam.”

Van der Vaart jammert niet over de situatie. "Dat heeft geen zin. Ik geef elke training alles en dat is de enige manier om terug te keren in de basis. Als ik de kans weer krijg, ben ik er klaar voor."

"Ik sta er goed voor en ben altijd bereid mijn team te helpen", zegt de aanvoerder, goed voor 109 optredens in het Nederlands elftal.

Hertha BSC

Door het wegvallen van Petr Jiracek bestaat de mogelijkheid dat Van der Vaart vrijdag vanaf de eerste minuut speelt in de thuiswedstrijd tegen Hertha BSC. Een belangrijke ontmoeting, want beide clubs verkeren in de degradatiezone van de Bundesliga.

"Deze wedstrijd is heel belangrijk voor ons, dat begrijpt iedereen binnen de club. We moeten ervoor zorgen dat we niet verkrampen, ook al is de druk behoorlijk groot.''

HSV bezet momenteel de vijftiende plaats in de Bundesliga. Hertha staat veertiende met één punt meer.

Bekijk het programma en de stand in de Bundesliga