Eredivisie

Honkballegende Billy Beane gaat AZ adviseren

AZ heeft honkballegende Billy Beane aangesteld als adviseur. De Alkmaarse club gaat zich op het gebied van topsportbeleid en innovatie laten adviseren door de Amerikaan.

De 52-jarige Beane baart sinds 1998 opzien door als algemeen manager van Major League-club Oakland Athletics knappe resultaten te behalen met een zeer bescheiden budget.

Beane werkt volgens het baanbrekende 'Moneyball-principe', waarbij statistieken van grote invloed zijn op de tactiek en het aankoopbeleid van een team.

"Ik ben erg blij met deze kans om als adviseur aan AZ verbonden te zijn", reageert Beane op de website van de eredivisionist. "AZ beschikt over een rijke historie en een mooie prijzenkast, maar ik zie ook veel parallellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan."

"Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap. Daarnaast spreken de geschetste toekomstplannen van AZ mij erg aan", aldus het hoofdpersonage in de film Moneyball.

'Diepe indruk'

Ook Earnest Stewart, directeur voetbalzaken bij de Alkmaarse club, toont zich content met de opmerkelijke samenwerking. "We zijn al enkele maanden in gesprek. Zijn kennis en ideeën hebben diepe indruk op ons gemaakt."

"Ook beschikt Billy over een uitstekend netwerk in de voetballerij. Vooral op het gebied van innovatie denkt hij altijd meerdere stappen vooruit. Dat past bij de ambitie van AZ."

Directeur algemene zaken Robert Eenhoorn, zelf voormalig honkbalcoach, kijkt uit naar de samenwerking met de innovatieve Beane. "Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het 'Moneyball-principe'."

"Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ. Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs."

Lees meer over:
Tip de redactie