China kondigt grote reorganisatie aan bij voetbalbond

China hoopt zich in het komende decennium te plaatsen voor het WK voetbal en gaat daarom een reorganisatie doorvoeren bij de nationale bond.

Dat staat in een ontwikkelingsplan dat het Aziatische land heeft geschreven. De Chinese president Xi Jinping, een fervent voetballiefhebber, heeft zijn handtekening onder het plan gezet.

Het land met de meeste inwoners ter wereld deed pas één keer mee aan het WK, in 2002. Om het niveau in China op te krikken, wil de nationale voetbalbond een uitgebreid competitiesysteem opzetten en de jeugd warm maken voor de sport.

"Ons voetbal blijft achter bij de snelle ontwikkelingen in Azië en de rest van de wereld'', schrijft de bond in het ontwikkelingsplan.

Eén van de speerpunten is ook de aanpak van illegale goksyndicaten in het land. Het Chinese voetbal wordt al jarenlang achtervolgd door corruptie.

WK-organisatie

China hoopt in de toekomst ook een gooi te doen naar de WK-organisatie, maar dat zou zoals het er nu voor staat pas op zijn vroegst in 2034 kunnen.

De komende twee WK's zijn al toegewezen aan Rusland (2018) en Qatar (2022) en FIFA-regels schrijven voor dat Aziatische landen niet kunnen bieden voor 2026 en 2030, omdat het WK in 2022 al op het continent wordt gehouden.

Lees meer over:
Tip de redactie