'Duel met Dnjepr is wedstrijd van het jaar voor Ajax'

Ricardo van Rhijn weet dat er donderdagavond veel op het spel staat voor Ajax in de thuiswedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk in de achtste finales van de Europa League.

"Dat wordt nu wel de wedstrijd van het jaar, denk ik", zegt de rechtsback tegen NU.nl. De Amsterdammers verloren de heenwedstrijd in Kiev met 1-0.

"Maar we hoeven onszelf niet minder te vinden dan Dnjepr. Daar hadden we al mogelijkheden en die moeten we in eigen huis wel benutten."

Ajax speelde zondag bij de 4-1 zege in Heerenveen een stuk beter dan in Oekraïne. Er leek een wereld van verschil te zitten tussen het tempo waarmee de aanvallen werden opgebouwd.

"Natuurlijk zijn de omstandigheden in Friesland beter, maar daar legden we inderdaad minder energie in de wedstrijd. Dat is achteraf doodzonde, want we hadden een belangrijke stap kunnen zetten. Ik ben ervan overtuigd dat we thuis beter uit de verf komen."

Dnjepr maakte in de heenwedstrijd ook weinig indruk. Toch verwacht Van Rhijn een zware klus voor Ajax. "Het blijft een gevaarlijke ploeg, dat hebben we daar wel gezien. We moeten op onze hoede zijn omdat het heel lastig wordt als we een doelpunt tegen krijgen."

De zege op Heerenveen was al de vijfde in zes competitieduels. Jullie staan een straatlengte achter op PSV, maar zo slecht gaat het qua resultaat toch niet?
"Het spel is inderdaad een stuk stabieler. We kunnen de middenvelders en aanvallers steeds makkelijker vinden. In de voorhoede de bal verliezen is minder erg dan op eigen helft. Toch denk ik bij de titelrace vooral terug aan de wedstrijden waarin we punten hebben verloren. Dat zijn er dit seizoen te veel geweest. Daar kunnen we alleen niks meer aan doen, dus moeten we het spel dat we tegen Heerenveen lieten zien volhouden om tweede te worden."

Ricardo Kishna was er niet bij vanwege een disciplinaire schorsing. Nemen jullie hem als spelersgroep nog iets kwalijk?
"Dat is jammer voor ons en voor hemzelf, maar het is iets tussen de trainer en de speler. Ricardo is een volwassen jongen en we moeten ons over hem geen zorgen maken."

Je zit in de voorselectie van Oranje voor de duels met Turkije en Spanje. Reken je op een plek in de definitieve groep?
"Daar ga ik nooit van uit."

Laten we het anders zeggen. Heb je nu het niveau voor Oranje?
"Kijkend naar het duel met Heerenveen ben ik niet tevreden met mijn eigen spel, maar verder maak ik de laatste weken volgens mij wel een stabiele indruk. Verdedigen is mijn eerste taak en dat is wat ik redelijk tot goed doe. Ach, het maakt me nu ook nog even niet uit. Donderdag is de belangrijkste wedstrijd."

Sinkgraven: 'Natuurlijk was het lastig om op de bank te zitten' | De Boer genoot van Ajax: 'Goede aanvallen gezien' | Ajax-aanvoerder Boilesen blesseert beide enkels

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie