SC Cambuur heeft zich zaterdag goed hersteld van de 6-1 zeperd van vorige week tegen PEC Zwolle. De Friezen wonnen in Leeuwarden met 3-1 van FC Utrecht.

Drie van de vier doelpunten vielen in een periode van tien minuten in de eerste helft. Erik Bakker opende in de achttiende minuut de score uit een strafschop na een overtreding van Christian Kum op Daniël de Ridder.

Edouard Duplan wist in de 26e minuut Utrecht op gelijke hoogte te brengen, maar amper een minuut later stond het via Sander van de Streek al weer 2-1 voor de thuisploeg. In de laatste minuut van de blessuretijd besliste invaller Mikhail Rosheuvel het duel.

Cambuur staat nu negende met evenveel punten (36) als de nummer acht FC Twente. FC Utrecht heeft vier punten minder en staat elfde.

Penalty

De formatie van coach Henk de Jong ging vanaf het beginsignaal nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer. Na een klein kwartier was Cambuur er dichtbij. Uit een vrije trap van De Ridder kwam de bal voor de voeten van Sander van de Streek, maar de middenvelder tikte net naast.

Twee minuten na de eerste kans opende Cambuur dan toch de score. De Ridder ging goed door in het strafschopgebied, maar werd neergelegd door Kum. Scheidsrechter Kevin Blom wees resoluut naar de stip en  Bakker schoot de penalty achter Robbin Ruiter: 1-0.

Utrecht werd sterker maar creëerde nauwelijks echte kansen. Toch viel de gelijkmaker nog binnen het half uur. Duplan profiteerde van een misser van Vytautas Andriuskevicius en liet Nienhuis kansloos: 1-1.

Lang kon Utrecht niet genieten van de gelijkmaker. Van de Streek zette een minuut later al de 2-1 op het scorebord. Hij werd bij een voorzet van Furdjel Narsingh volledig vrijgelaten en schoot beheerst binnen.

Counter

Utrecht voetbalde in de tweede helft wel wat beter, maar stichtte nog steeds geen serieus gevaar, al schoot Timo Letschert uit een vrije trap rakelings over. Cambuur bleef op de counter gevaarlijk en Rosheuvel had de 3-1 binnen moeten schieten, maar stuitte op Ruiter.

Cambuur liet na het duel voortijdig te beslissen. Bartholomew Ogbeche raakte eerst nog de lat, waarna Rosheuvel in blessuretijd alsnog scoorde.

De Leeuwarders mogen door de overwinning nog dromen van de play-offs voor Europees voetbal.

Bekijk de stand en het programma in de eredivisie