FC Twente heeft zaterdag voor het eerst in zeven wedstrijden weer eens een zege geboekt. De geplaagde ploeg van Alfred Schreuder nam thuis in de slotfase afstand van PEC Zwolle: 2-0.

De goals in de Grolsch Veste vielen in het laatste kwartier. Renato Tapia maakte in de 77e minuut op aangeven van Hakim Ziyech de bevrijdende 1-0 en vijf minuten later zorgde Ziyech zelf voor grote opluchting met de tweede treffer.

Het betekende pas de derde competitiezege van Twente na de winterstop. Op 31 januari wonnen de Tukkers thuis van SC Cambuur (2-1). Daarna volgden vier nederlagen op rij en de laatste twee duels eindigden in een gelijkspel.

Twente stijgt door de overwinning naar de achtste plaats met 36 punten. FC Groningen kan die plek zondag weer overnemen als de ploeg wint op bezoek bij PSV. PEC is de nummer zes van de eredivisie met 42 punten.

Sfeeractie

Het was voor Twente de eerste thuiswedstrijd sinds anderhalve week geleden naar buiten kwam dat de ploeg drie punten moest inleveren vanwege de financiële wanorde.

De voltallige aanhang, inclusief scheidend voorzitter Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan, hield voor het duel een blaadje omhoog met de tekst 'FC Twente blijft van ons'.

De spelers van de thuisclub bleken geïnspireerd door die sfeeractie, want het begin was prima. Zo vond Luc Castaignos tot drie keer toe PEC-doelman Warner Hahn op zijn weg.

Blessures

Na dat optimistische begin zakte Twente echter weg. Het werd daarbij ook niet geholpen door verschillende blessuregevallen. Waar Orlando Engelaar al voor het duel vanwege een kwetsuur wegviel, moesten aanvoerder Andreas Bjelland en spits Castaignos nog voor rust geblesseerd naar de kant.

Daarnaast was de Zwolse keeper Hahn niet van plan om Twente een handje te helpen in de strijd tegen de sportieve crisis. De doelman redde vlak voor rust knap op een kopbal van Ziyech en deed dat aan het begin van de tweede helft nogmaals op een inzet van Tapia.

Aanvallend had PEC weinig in te brengen. Alleen Mustafa Saymak kon in de eerste helft gevaarlijk op het doel af, maar hij stuitte op doelman Sonny Stevens.

Hoekschop

Een kwartier voor tijd slaagde Twente er eindelijk in Hahn te passeren. Tapia vond uit een hoekschop van Ziyech met zijn hoofd de verre hoek: 1-0.

PEC gaf zich echter niet gewonnen en ging met Stef Nijland als extra aanvaller vol voor de gelijkmaker.

De goal viel echter aan de andere kant. Hahn keerde acht minuten voor tijd na een counter nog de inzet van Jesus Corona, maar zag hoe Ziyech de rebound binnen schoot: 2-0.

Uitblinker Ziyech: 'Opluchting voor iedereen bij Twente' | Schreuder: 'Mooi dat fans achter club blijven staan'