Ajax heeft donderdagavond de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League op bezoek bij Dnjepr Dnjepropetrovsk met 1-0 verloren.

Roman Zozulya tekende na een half uur spelen in Kiev voor het enige doelpunt van de wedstrijd. 

Ajax, dat begon met Lasse Schöne op de linkervleugel en Arek Milik in de spits, had vrijwel de hele wedstrijd moeite met Dnjepr. De Amsterdammers kwamen niet door de verdediging van de thuisploeg heen en creëerden daardoor amper kansen.

Thulani Serero (na vier minuten) en Joël Veltman (vlak voor rust) waren in de eerste helft nog wel dicht bij een doelpunt, maar beide spelers misten scherpte in de afronding. Dnjepr was gevaarlijker en kwam ook op voorsprong.

Ricardo van Rhijn liet zich na een half uur spelen voorbijlopen door Jevghen Konopljanka, waarna Roman Zozulya van Nicolai Boilesen alle gelegenheid kreeg om raak te schieten. 

Eerder in de wedstrijd ontsnapte de enige overgebleven Nederlandse ploeg in Europa al aan een tegendoelpunt, toen Veltman zijn eigen doelman Jasper Cillessen in de problemen bracht met een terugspeelbal en Jevghen Seerniov maar net naast schoot.

Invallers

Na tien minuten spelen in de tweede helft greep trainer Frank de Boer in. Serero en Schöne maakten plaats voor Daley Sinkgraven en Ricardo Kishna. Die ingreep moest voor een ommekeer zorgen in de wedstrijd, maar ook met de invallers in het veld kon Ajax geen potten breken.

De grootste kans van de tweede helft was zelfs voor Dnjepr, maar een knappe redding van Jasper Cillessen voorkwam erger voor Ajax. 

De landskampioen zal volgende week in de Arena veel beter voor de dag moeten komen, wil het een kans maken op een plek in de kwartfinales van de Europa League.

De Boer baalt van slechte uitgangspositie AjaxVeltman houdt hoop na nederlaag: 'Nog niks aan de hand'

Bekijk de uitslagen in de Europa League