Ajax probeert voor de twintigste keer in de clubhistorie de kwartfinales te bereiken van een Europees toernooi.

De Amsterdammers duelleren deze en volgende week donderdag in de achtste finales van de Europa League met Dnjepr Dnjepropetrovsk.

Onder leiding van coach Frank de Boer schaarde Ajax zich nooit onder de laatste acht van een Europees toernooi.

De laatste keer dat Ajax tot dat stadium reikte was in het seizoen 2002/2003, toen AC Milan nipt te sterk bleek in de Champions League. In de jaren negentig stond Ajax liefst zeven keer in een kwartfinale.

Met negentien kwartfinales zijn de Amsterdammers in dit opzicht de meest succesvolle Nederlandse club. PSV volgt met vijftien kwartfinaleplaatsen, waarvan liefst zeven in deze eeuw. In 2005 en 2007 kwalificeerden de Eindhovenaren zich zelfs voor de laatste acht in de Champions League.

Feyenoord streed elf keer om een plaats bij de laatste vier. De Rotterdammers verzamelden de meeste kwartfinaleplaatsen (vijf) in het inmiddels verdwenen Europa Cup 2-toernooi.

AZ en FC Twente

Met vijf keer een kwartfinale delen AZ en FC Twente de vierde plaats op de ranglijst. Beide clubs deden vooral van zich spreken in de UEFA Cup/Europa League.

De andere Nederlandse clubs die ooit de laatste acht haalden van een Europees toernooi waren Roda JC (twee keer), ADO Den Haag (één keer), DWS (één keer), FC Amsterdam (één keer), Fortuna Sittard (één keer) en Sparta (één keer).

De eerste ontmoeting tussen Ajax en Dnjepr Dnjepropetrovsk is donderdag in Kiev. Over een week is de return.

Bekijk het programma in de Europa League | Ajax jaagt op beste Europese reeks sinds eeuwwisseling