Trainer Frank de Boer hoopt dat Arek Milik donderdagavond met Ajax kan beginnen aan de uitwedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk in de achtste finales van de Europa League.

"Hij is heel belangrijk voor ons geweest en we zullen heel blij zijn als hij erbij is", zegt de coach over zijn centrumspits, die hij "een klein twijfelgeval" noemt. De rest van zijn selectie is helemaal fit.

Milik had met drie doelpunten een groot aandeel in de twee overwinningen in de vorige ronde op Legia Warschau (1-0, 3-0). Hij lijkt hersteld van de hamstringblessure die hij anderhalve week geleden tegen PSV opliep.

De Boer is nog wel benieuwd hoe Milik woensdagavond reageert op de training, die vanwege de slechte staat van het veld niet in het stadion van Dinamo Kiev wordt afgewerkt. Vervolgens hoopt de coach dat hij de Pool donderdag een basisplaats kan geven.

Dnjepr ontvangt Ajax in Kiev omdat de situatie in Dnjepropetrovsk volgens de UEFA onvoldoende veilig is.

Koud

De Boer baalt van de beroerde grasmat in het Olympisch Stadion. "Al begrijp ik het wel, want het is hier koud geweest', stelde hij.

Hij vindt het geen nadeel dat Dnjepr vanwege de onveilige situatie in het oosten van Oekraïne moet uitwijken naar de 500 kilometer verderop gelegen hoofdstad. Naar verwachting zullen tijdens de wedstrijd slechts zo'n 10.000 van de 70.000 stoeltjes van het fraaie stadion bezet zijn.

"Als ze in Dnjepropetrovsk hadden gespeeld, dan waren veel van hun fanatieke supporters er waarschijnlijk wel bij geweest'', weet De Boer. "Dus ik denk dat het voor hen een nadeel is dat ze in Kiev moeten voetballen.''

Counters

Tonny Bruins Slot, de meesterscout van Ajax, heeft Dnjepr afgelopen week aan het werk gezien. Hij zag een ploeg die goed georganiseerd verdedigde en wilde toeslaan met snelle counters.

"Het een attractieve ploeg, met opkomende backs. Vanuit de verdediging hebben ze ook een gevaarlijke demarrage'', weet De Boer inmiddels.

"Er spelen een paar goede Brazilianen mee, maar hun sterspeler komt uit Oekraïne'', doelde de trainer van Ajax op Jevhen Konopljanka. "Dat is een linksbuiten die graag naar binnen komt.''

Dnjepr rekende in de vorige ronde af met de Griekse kampioen Olympiakos, waar Ibrahim Afellay op huurbasis speelt. De ploeg staat derde in de nationale competitie, met slechts een puntje achterstand op Sjachtar Donetsk, dat Bayern München onlangs op 0-0 hield.

"Het is gewoon een sterke ploeg'', weet De Boer. "Bovendien hebben ze veel ervaren spelers van achter in de twintig. Het zal een heel karwei worden.''

Olinik: 'Dnjepr zal Ajax niet laten voetballen'