Verkiezing

Overzicht: Belangrijkste FIFA-plannen Van Praag

Michael van Praag hoopt op 29 mei in Zürich verkozen te worden tot voorzitter van de FIFA. De KNVB-preses presenteerde maandag zijn plannen. Een overzicht van de belangrijkste punten.

Groter WK
Van Praag wil een mondiaal eindtoernooi met veertig landen, momenteel zijn dat er 32. Van de acht extra tickets krijgt elk continent er één, gaat er één naar de regerend wereldkampioen en één naar het organiserende land. Als meerdere landen het toernooi organiseren, moet er een extra play-off worden ingelast.

Academies voor scheidsrechters en trainers
Als het aan Van Praag ligt, komen er mondiale academies voor scheidsrechters en trainers. De kwaliteit van de arbitrage loopt volgens de Amsterdammer sterk uiteen in de wereld en investeringen zijn daarom noodzakelijk. Onder trainers en bestuurders wil Van Praag vooral discriminatie tegengaan door gelijke kansen te creëren, ook voor vrouwen. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in de jeugdopleiding en komt er een prijs voor de beste opleiders ter wereld.

FIFA-ambassades
De nationale bonden hebben volgens Van Praag meer steun nodig van de FIFA. Daarom moeten er in de komende vier jaar in overleg met de confederaties zes tot acht zogenaamde regionale FIFA-ambassades worden opgericht. Elk continent moet er minimaal één hebben. De voorzitters van de confederaties krijgen ook een stem in de 'presidents board' om hun invloed op het beleid van de FIFA te vergroten.

Hogere toelage voor bonden
De jaarlijkse bijdrage aan de bonden gaat in de plannen van Van Praag omhoog van 250.000 naar een miljoen dollar, omgerekend zo'n 890.000 euro. Er komt een apart budget voor bonden die behoefte hebben aan infrastructurele verbeteringen. Tegelijkertijd gaat het prijzengeld van het WK en de Confederations Cup omhoog. De kosten voor de deelnemers aan die evenementen moeten omlaag, volgens Van Praag.

Transparante FIFA
Van Praag gaat zijn best doen om het dubieuze imago van de FIFA op te poetsen. De oud-voorzitter van Ajax wil zijn eigen vergoeding en de uitgaven van de wereldvoetbalbond openbaar maken. Daarnaast laat de 67-jarige Van Praag schriftelijk vastleggen dat hij niet langer dan vier jaar voorzitter is om het stokje vervolgens over te dragen aan een nieuwe generatie.

Technologische hulpmiddelen
Het is volgens Van Praag belachelijk dat iedereen in een stadion op zijn of haar smartphone kan zien of een goal terecht is goedgekeurd behalve de scheidsrechter zelf. De arbiters moeten zijns inziens meer technologische hulpmiddelen tot hun beschikking krijgen, mits het technisch en financieel haalbaar is. FIFA moet hier een voortrekkersrol in vervullen met de toevoeging van een videoscheidsrechter.

Kosten FIFA omlaag
De wereldvoetbalbond moet met Van Praag aan het roer geen dure cadeaus meer geven aan directies. De speelfilm en promotievideo's, die de FIFA vorig jaar 20 miljoen euro kostten, zijn uit den boze voor Van Praag. Hij wil meer investeren in het voetbal in Afrika, Azië en Oceanië, dat volgens hem achterblijft bij de rest van de wereld.

Na zijn aantreden wil Van Praag snel met een top 50 komen van bonden die steun verdienen. Tegelijkertijd moeten de veertig deelnemers aan het WK altijd winst maken door financiële ondersteuning van de FIFA, de verdwijning van tussenpersonen en het verlagen van hotelprijzen. De vergoeding en de verzekering van de FIFA voor clubs die spelers moeten afstaan aan nationale elftallen wordt uitgebreid.

Rol van Blatter
Van Praag vindt het onverstandig om Blatter meteen de deur te wijzen en wil hem tot erevoorzitter benoemen. De Zwitser moet ook een naar hem vernoemde stichting krijgen die zich inzet voor kansarme kinderen over de hele wereld.

Nieuwe FIFA-ranking
De huidige wereldranglijst in het voetbal is volgens Van Praag onbegrijpelijk. Hij wil de komende vier jaar de leiding nemen in het duidelijker, eerlijker en inzichtelijker maken van deze ranking.

Rapport Garcia
Van Praag vindt dat het onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 openbaar moet worden gemaakt. De FIFA houdt dat voorlopig tegen uit juridische overwegingen. In het rapport zouden personen worden beschuldigd van corruptie in het toewijzingsproces. Volgens Van Praag moet de FIFA in deze zaak de kop niet in het zand steken.

Investeringsfondsen
Van Praag vindt dat financieringsconstructies met uitsluitend een winstoogmerk onwenselijk zijn. Clubs en spelers moeten onafhankelijk zijn ten behoeve van de integriteit van competities. Sommige constructies zijn volgens Van Praag wel bevorderlijk voor de ontwikkeling van clubs, maar moeten aan strikte voorwaarden voldoen.

Verschil tussen rijk en arm
Van Praag pleit voor een overleg tussen bonden om het financiële gat tussen Europa en de rest van de wereld te verkleinen. "Jonge talenten worden al voor ze hun rijbewijs mogen halen, weggeplukt door het grote geld", valt te lezen in zijn verkiezingsprogramma. Van Praag wil een plan maken voor solidariteit tussen rijke en arme voetballanden.

Zaakwaarnemers
Van Praag wil zich inzetten om de markt van zaakwaarnemers beter te reguleren. Volgens hem drijven ze steeds vaker een wig tussen speler en club of drijven ze handel in minderjarige kinderen die soms mensonterende vormen aanneemt. Van Praag wil een keurmerk voor zaakwaarnemers om 'beunhazen' de weg te versperren.

KNVB heeft goede hoop op verenigd Europa bij FIFA-verkiezing

Lees meer over:
Tip de redactie