AZ blijft door een zege op Willem II volop in de race om rechtstreekse plaatsing voor de Europa League. De Alkmaarse club staat na de 2-0 winst zaterdagavond in het AFAS Stadion weer op de derde plaats. Later op de avond won SC Cambuur met 1-0 van Heracels Almelo.

Zondag kan AZ nog wel zakken naar de vierde plaats, maar dan moet Feyenoord winnen bij FC Utrecht. Het verschil tussen de twee ploegen is nu drie punten en de Rotterdammers hebben een beter doelsaldo.

In het winderige Alkmaar kwam AZ zaterdag maar moeizaam op gang. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg het fris spelende Willem II de beste kansen.

AZ-doelman Esteban voorkwam eerst bij een schot van Terell Ondaan en daarna bij twee acties van Jerson Cabral het Tilburgse openingsdoelpunt. Ook Ali Messaoud was daar dicht bij. Hij raakte de lat. Kort voor rust kwam AZ tegen de verhouding in op voorsprong. Steven Berghuis schoot fraai raak (1-0).

Paal

De wedstrijd ontbrandde in de tweede helft pas goed. AZ kwam eindelijk los en Willem II bleef frank en vrij en aantrekkelijk voetballen. Beide ploegen kregen kansen.

Jeffrey Gouweleeuw verzuimde de marge te verdubbelen. Hij kwam niet verder dan de paal. Aan de andere kant kopte de uitblinkende Ondaan op de lat.

Ook in de spannende slotfase bleef het spannend. Willem II kreeg nog goede mogelijkheden op de verdiende gelijkmaker, maar uiteindelijk was het niet Willem II dat scoorde, maar AZ. Diep in blessuretijd maakte Dabney dos Santos het tweede Alkmaarse doelpunt (2-0).

Cambuur-Heracles

Bij Cambuur tegen Heracles werd Sander van der Streek de matchwinner. De middenvelder raakte in Leeuwarden eerst met een van richting veranderd schot de paal. In de negentiende minuut van de wedstrijd was het wel raak toen Van de Streek de bal na voorbereidend werk van Etiënne Reijnen in één beweging in de hoek krulde (1-0). 

Kort na de openingstreffer kreeg Cambuur een dubbele personele tegenvaller te verwerken. Zowel Mohamed El Makrini als Sinan Bytyqi moest geblesseerd van het veld.

Met Mart Dijkstra en Daniël de Ridder als invallers ging de thuisclub gewoon verder met aanvallen. Van de Streek liet voor rust nog twee grote kansen onbenut en ook Erik Bakker schoot de bal rakelings langs het doel. 

Bij de bezoekers greep trainer John Stegeman in de rust in met een dubbele wissel. Veel effect had het niet, want Heracles kon amper gevaar stichten. Door de nederlaag zijn de degradatiezorgen van de Almeloërs weer wat groter geworden.

Bekijk de stand in de eredivisie