Trainer John van den Brom van AZ kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Willem II weer over Aron Johannsson beschikken.

De Amerikaanse spits heeft na zijn enkelblessure weer de hele week meegetraind, maar begint nog niet in de basis. Van den Brom geeft nog de voorkeur aan Robert Mühren.

Thom Haye moet tegen Willem II plaatsmaken voor Dabney dos Santos, die vorige week tegen Go Ahead Eagles nog invaller was.

Van den Brom was zeer tevreden over hoe de jonge middenvelder in Deventer inviel. Op de geblesseerde Celso Ortiz na, heeft de oefenmeester een fitte selectie.

Bij Willem II vreest coach Jurgen Streppel spits Samuel Armenteros te moeten missen. De Zweed heeft lichte knieklachten. Bruno Andrade is er vanwege een kuitblessure zeker niet bij.

PEC Zwolle

PEC Zwolle-trainer Ron Jans hoopt dat hij zaterdag in het uitduel met Vitesse een beroep kan doen op Tomas Necid.

De Tsjechische spits kwam nog geen minuut in actie, sinds hij zich eind januari voor de rest van het seizoen aan de bekerwinnaar verbond. "Hij staat er positief op. Als alles goed gaat, gaat hij mee naar Arnhem'', aldus Jans, die de laatste drie duels met PEC verloor.

De Tsjech moet zich in dat geval richten op een invalbeurt. Ryan Thomas staat waarschijnlijk in de spits, ook omdat tweede keus Stef Nijland nog geschorst is. Bram van Polen keert na een blessure weer terug in de ploeg.

Vitesse hoopt tegen de Zwolse formatie de zesde zege op rij te boeken. Trainer Peter Bosz kan een beroep doen op vrijwel al zijn spelers. Alleen verdediger Arnold Kruiswijk is er nog niet bij. De linkspoot is na twee maanden blessureleed weer fit, maar speelt maandag eerst nog met de beloften mee.

Heerenveen

Trainer Dwight Lodeweges van sc Heerenveen vreest zondag tegen Excelsior bijna zijn hele middenveld te moeten missen.

Marten de Roon is vanwege een schorsing afwezig, terwijl Joey van den Berg en Lerin Duarte lichte blessures hebben. De club kijkt zaterdag of zij kunnen spelen.

"Ik houd wel van puzzels, maar niet van grote puzzels en we hebben nog nooit zo’n grote puzzel als nu gehad'', aldus Lodeweges. Sam Larsson is er hoe dan ook niet bij. De Zweedse aanvaller heeft een hamstringblessure.

Bij Excelsior verdedigt Alessandro Damen opnieuw het doel. Eerste keus Gino Coutinho heeft nog last van een kuitblessure.

Trainer Marinus Dijkhuizen kan ook niet beschikken over Ninos Gouriye (hamstringblessure) en de geschorste Jurgen Mattheij. De verdediger kreeg vorige week tegen Feyenoord rood, en wordt tegen Heerenveen vervangen door Kevin van Diermen.

FC Groningen

FC Groningen kan zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag geen beroep doen op topschutter Michael de Leeuw.

De aanvaller, die dit seizoen dertien keer scoorde, viel vrijdag op de training uit met een hamstringblessure. Hoe lang De Leeuw niet inzetbaar is, is volgens coach Erwin van de Looi nog niet te zeggen.

Mogelijk speelt Danny Hoesen tegen ADO op de plek van De Leeuw, al heeft ook hij fysieke klachten. De oud-Ajacied trainde donderdag en vrijdag niet buiten, nadat hij woensdag een tik op een knie had gekregen. Andere opties voor de spitspositie zijn Nick van der Velden, Dino Islamovic en Juninho Bacuna.

Jarchinio Antonia, Tom Hiariej, Lorenzo Burnet en Nick Bakker zijn nog geblesseerd, terwijl Johan Kappelhof vanwege het overlijden van zijn vader maandag pas weer traint.

Bij ADO zijn de licht geblesseerde Danny Bakker en Aleksander Jakovenko nog niet van de partij.

Cambuur

Mikhail Rosheuvel mist zaterdag de thuiswedstrijd van SC Cambuur tegen Heracles Almelo. De rechtsbuiten is grieperig.

"Ik denk niet dat we een beroep op hem kunnen doen'', zei trainer Henk de Jong vrijdag. Sinan Bytyqi zal hem vervangen. De Oostenrijkse huurling van Manchester City krijgt de voorkeur boven Daniël de Ridder.

Bij Heracles is Jeroen Veldmate geschorst. De centrumverdediger wordt in Leeuwarden vervangen door Ramon Zomer. Trainer John Stegeman mist ook nog de geblesseerde Mike te Wierik. Over Mark-Jan Fledderus was vrijdag nog wat onzekerheid. De middenvelder zag wazig na de training, maar kan waarschijnlijk spelen.

Overzicht: Programma en feiten van de komende eredivisieronde