FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil dat het WK van 2022 in Qatar ruim voor de kerstdagen klaar is.

De Zwitser heeft als sluitingsdatum 18 december voor ogen. Hij zei dat vrijdag bij aankomst in Belfast, waar het bestuur van de wereldvoetbalbond dit weekeinde vergadert.

''Het WK gaat niet door tot de 23e, absoluut niet. We moeten op de 18e stoppen'', aldus Blatter. ''Ik ben tegen doorgaan tot de 23e.''

Die datum had algemeen secretaris Jérôme Valcke geopperd nadat de werkgroep van de FIFA had geadviseerd het WK in Qatar in de periode november/december te houden wegens de extreme hitte in juni en juli, de gebruikelijke maanden voor een titeltoernooi.

De FIFA moet formeel nog beslissen of het WK naar de winter verhuist. Dat gebeurt tijdens een congres op 19 en 20 maart. Dan wordt ook bekend wanneer de openingswedstrijd en de finale is. Het is ondenkbaar dat de raad van de speciale FIFA-commissie in de wind wordt geslagen.

Video: 'WK 2022 moet ruim voor kerst klaar zijn'

Topclubs

De grootste tegenstand is gekomen van Europese topclubs, die in de Premier League in het bijzonder. ''Ze zijn niet laaiend, ze zijn alleen niet erg gelukkig'', beoordeelde Blatter de proteststemmen. ''Er mag dan ophef zijn over de FIFA en het WK in Qatar, we hebben zeven jaar de tijd ons voor te bereiden. Als de wil er is, komt er altijd een oplossing.''

Blatter was het wel eens met Valcke dat de clubs niet hoeven te rekenen op compensatie voor de onderbreking van hun competitie, zoals hun vertegenwoordiger Karl-Heinz Rummenigge eiste. ''Ik denk niet dat dat nodig is'', aldus Blatter.